НАЧАЛО » свят

Пожар и взрив на АЕЦ в Белгия, няма яма пострадали и опасност от замърсяване

fb
3E news
fb
01-11-2015 12:29:00
fb

Пожар, съпроводен с неголям взрив е избухнал на АЕЦ „Дул“ в Белгия, съобщи представитела на компанията оператор Electrabel.

По думите на представителя на компанията събитието, случило се в събота е в резултат на извънредно произшествие, няма ядрен характер, никой от персонала не е пострадал, няма опасност от радиоактивно заразяване.

Според предварителната информация, експлозията е причинена от пожар на електротрансформатора на първи реактор на АЕЦ, който временно не се експлоатира от 15 февруари. Пожарът е бил потушен веднага, не са установени щети.

Към настоящия момент на АЕЦ „Дул“ поради технически причини с еексплоатира само един от общо четирите енергийни блока.

През юли правителството на Белгия и Electrabel постигнаха договореност за продължаване с 10 години на срока на експлоатация на първи и втори реактор на АЕЦ „Дул“. Операторът от своя страна пое ангажимент да плаща на бюджета 20 млн.евро годишно в периода до 2025 г.

По-рано властите на Белгия взеха решение за закриване на всички томни електроцентрали до 2025 г., заради аварията на АЕЦ „Фукушима 1“.

Двата енергийни блока на АЕЦ „Дул“ трябваше да бъдат окончателно спрени още през тази година, но управляващите се обявиха в подкрепа на продължаването на експлоатацията им, опасявайки се, че може да се стигне до дефицит на електроенергия. Двата АЕЦ-а в страната - „Дул“ с 4 реактора и „Тианж“ с 3 реактора могат да произвеждат около 6 хил Мвт електроенергия, който обезпечава 55% от нуждите на страната от електричество.

АЕЦ „Дул“ е една от най-старите в Европа – пусната е в експлоатация през 1974 г.

АЕЦ Дул
радационна обстановка
Белгия
По статията работи:

Маринела Арабаджиева