НАЧАЛО » свят

Планът за АЕЦ "Темелин" ще бъде подготвен от министъра на промишлеността Ян Младек

fb
3E news
fb
17-02-2014 12:08:00
fb

Министърът на промишеността и търговията на Чехия Ян Младек ще подготви план за разширяване на АЕЦ „Темелин”, без предоставяне на гаранции, съобщи praguemonitor.com.

В рамките на форум в Жофинския дворец на 12 февруари министърът на промишлеността и търговията на Чехия Ян Младек заяви, че е получил задача да направи всичко за строителството на два допълнителни блока в АЕЦ „Темелин”. Министър-председателят Богуслав Соботка е помолил Младек да състави план за подготовката за разширяване на АЕЦ.

През миналата седмица Соботка заяви, че правителството не е готово да предоставя гаранции за цената на електричеството, което ще бъде произвеждано от двата нови блока на АЕЦ. В сряда (12 февруари) Младек подчерта, че новото правителство поддържа развитието на атомната енергетика, в това число поради факта, че тя ще позволи да бъдат изпълнени исканията на ЕС, отнасящи се до съкращаване на емисиите от въглеродни газове в атмосферата. Младек вярва, че голяма част от жителите на Чехия, а също така и чешките политици поддържат атомната енергетика. Той добави, че една от причините за  нежеланието на правителството да предоставя гаранции за цената на електричеството е опитът с фотоволтаичните централи.

АЕЦ "Темелин"
Чехия
По статията работи:

Маринела Арабаджиева