НАЧАЛО » свят

Печалбата на "Росатом" нараства с 5,3% през 2016 г.

fb
3E news
fb
16-07-2017 05:00:00
fb

Държавната корпорация „Росатом“ е увеличила печалбата си през 2016 г. с 5,3% до 864,6 млрд. рубли. Това става ясно от публикувания в края на миналата седмица годишен отчет корпорацията за атомна енергетика, по международните счетоводни стандарти.

В отчета се отбелязва, че през 2016 г. „Росатом“ е увеличил портфейла на поръчките от чужбина до 133,4 млрд. долара. Корпорацията запазва първото си място в света по брой на енергийни блокове на АЕЦ в поръчките си от чужбина (34 блока в 12 държави).

„Ние продължихме да увеличаваме портфейла на поръчките си от чужбина , който се увеличава до 20,9%, което несъмнено е постижение. Сред важните за годината е сключването на търговски договор за доставка на ядрено гориво „ТВС-Квадрат“ за шведската АЕЦ „Рингхалс“, както и сключването на договор за опит за промишлена експлоатация на „ТВС-Квадрат“ в САЩ“, коментира първият заместник - генерален директор за развитие на международния бизнес на „Росатом“ Кирил Комаров.

„След другите големи постижения на чуждестранните пазари по думите му са: предаването на първите два блока на АЕЦ „Куданкулам“, церемонията по изливането на първия бетон на блокове 3 и 4. „Положен бе първият камък на блокове 2 и 3 на АЕЦ „Бушер 2 в Иран“, допълва той.
Портфейлът от поръчки за нови продукти за 10-годишият период е нараснал със 74,6% до 1018,8 млрд. рубли, а приходите от нови продукти (са се увеличили) – с 52,6% до 190,8 млрд. рубли.

Като едно от ключовите събития за годината се отбелязва победата в конкурса за избор на проекти за строителство в Русия на вятърни електроцентрали с обща мощност от 610 МВт. „Стратегическата ни цел е приходите от нови продукти през 2030 г. да са не по-малко от 30% от общите“, отбелязва още Комаров. Той коментира също така, че проектът трябва да даде отговор на въпроса дали в бъдеще компанията ще може да излезе с този вид нови продукти на международния пазар и съответно да е конкурентоспособна на него. Реализацията на проекта се очаква да даде възможност за изработване на цялата производствена гама за вятърни централи, за да може в бъдеще на чуждестранните партньори да се предоставя пълно комплексно предложение.

От отчета става ясно също така, че АЕЦ в Русия са произвели общо 196,4 млрд. кВтч електроенергия, или дял от 18,3% в енергийния баланс на страната.

Росатом
АЕЦ
Кирил Комаров
вятърни електроцентрали
печалба
ТВС-Квадрат
По статията работи:

Маринела Арабаджиева