НАЧАЛО » свят

Пет компании, сред които и „Росатом“ заявиха интерес към строителство на нова АЕЦ в Чехия

fb
3E news
fb
05-12-2014 02:32:00
fb

Министърът на търговията и промишлеността на Чехия Ян Младек обяви, че компаниите Korea Electric Power Corp., „Уестингхаус Електрик“, „Росатом“ , Арева“ и Китайската държавна компания са изразили интерес за строителството на нова АЕЦ преди обявяването на новата дългосрочна енергийна стратегия на Чехия, съобщава Блумбрг.

 

Дебатите по новата стратегия ще се проведат следващата седмица, заяви Младек. „Още не сме решили въпроса за финансирането“, отбеляза той. „Може би инвеститорът ще бъде помолен да придобие част от акциите на проекта“, каза Младек.

 

Чехия обновява плана си за развитие на енергетиката, след като държавната енергийна компания ЧЕЗ отмени търг на стойност 15 милиарда долара за строителството на два нови енергоблока в АЕЦ „Темелин“. Причината е, че правителството отказа да предостави гаранции за цената на електроенергията, която ще бъде произвеждана от новите енергоблокове.

 

Бъдещият проект  за новите реактори може да бъде разделен между АЕЦ „Темелин“ и АЕЦ „Дуковани“, при това за всяка централа ще бъде построен по един нов реактор, отбеляза Младек и добави, че енергоблоковете могат да бъдат построени от различни доставчици и въвеждането им в експлоатация е предвидено за 2030 г.

 

АЕЦ
Чехия
Росатом
Уестингхаус електрик
Арева
Korea Electric Power Corp.
По статията работи:

Маринела Арабаджиева