Петролът стартира с незначителна промяна в цените

Цената на двата основни сорта петрола във вторник, 15 май успя да достигне до най-високото си ниво от месеци. Северно морският сорт Brent се повиши до 79,4 долара за барел , а WTI до 71,89 долара за барел. Впоследствие и двата сорта завършиха с понижение - Brent завърши при цена от 78,4 долара за барел, а WTI – до 71,3 долара за барел.

Тази сутрин търговията е по-спокойна. Двата основни сорта стартират със слабо увеличение, но остават под вчерашните нива. Договорът за юли за петрола сорт Brent на борсата ICE Futures в Лондон отбелязва положителна динамика от 0,03 % и се корита при цена от 78,26 долара за барел.

Фючърсът за юли за петрола сорт WTI на борсата в Ню Йорк (NYMEX) също е положителен – плюс 0,22 % до 71,12 долара за барел.

 

Наблюдателите на пазара днес ще следят развитието на две основни политически събития – ситуацията около Иранската ядрена програма и санкциите на САЩ, както и около бъдещата среща между лидерите на Северна Корея и САЩ.

Във вторник министерство на финансите на САЩ въведе санкции срещу директора на Централната банка на Иран Валиули Сейфа и заместник-директора на департамента на Централната банка Али Тарзали.

 

От 7 август САЩ забраняват да се продават или предават доларови банкноти на правителството на Иран.

Анализаторите от Bloomberg Economics смятат, че негативният ефект от високите цени на петрола за световната икономика сега ще са по-слаби от 2011 г. Ако например петролът в обозримо бъдеще поскъпне до 100 долара за барел, ръстът на БВП на САЩ през 2020 г. ще е с 0,4 % по-нисък, в случай на цена от 75 долара за барел. През 2011 г. такива последствия биха били достатъчни при повишение на цената до 79 долара за барел.

Междувременно стана ясно, че Европейският съюз проучва няколко възможни варианта за защита на интересите си при запазване на ядреното споразумение с Иран. Великобритания, Франция и Германия заявиха твърдо, че остават зад Иранската ядрена сделка.

Северна Корея от своя страна заплаши с отказ на срещата със САЩ в знак на протест срещу съвместните учения на Вашингтон и Сеул.

 Коментирай
Изпрати
Антибот
Презареди
* Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.
0 коментари