Петролът стартира със слабо понижение, Brent остава над 78 долара за барел

Цените на петрола в сряда сутринта се понижават, като това се дължи основно на изострянето на търговския конфликт между САЩ и Китай, става ясно от данните от търговията.

Стойността на септемврийския фючърс за петрола сорт Brent на борсата ICE Futures в Лондно тази сутрин стартира със спад от 0,74 % - до 78,26 долара за барел.

Договорът за август за петрола сорт WTI на NYMEX спада с 0,62 % - до 73,65 долара за барел.

В сряда  Wall Street Journal съобщи за подготвяни нови мита от страна на САЩ за вноса на стоки от Китай за сумата от 200 млрд. долара.  Китай от своя страна заяви, че ще реагира  с контрамерки. Търговското министерство на страната заяви, че ще се обърне незабавно към Световната търговска организация (СТО) с допълнителен иск.
Играчите на петролния пазар определят новините около разрастващата се търговска война като шок, като ситуация, неочаквана от пазара.

САЩ са уверени, че лишавайки Иран от възможността да експортират петрол, няма да предизвикат сътресения на световния пазар. Това заяви във вторник пред журналисти представител на Държавния департамент, придружаващ държавния секретар Майк Помпео в пътуването му от Абу Даби до Брюксел. Изказването е публикувано от Държавния департамент.

„Иран използва средствата от петрол за финансиране на тероризъм. Ние (САЩ)  сме решени твърдо да възобновим санкциите срещу Иран, които бяха спрени след сключването на ядрената сделка (с Техеран през 2015 г.). Работим тясно с другите страни, за да ги убедим да се откажат от закупуването на ирански петрол, предлагайки им алтернативни източници на доставки. Уверени сме, че можем да постигнем това, без да предизвикваме сътресения на световния пазар“, отбелязва представителят на американската дипломация. По думите на представителя, за целта САЩ смятат „да си взаимодействат със Саудитска Арабия  и други страни, производителки на петрол“.

Пазарът тези дни ще следи и геополитическите събития около НАТО, а и задаващата се среща Тръмп-Путин. По-голямо влияние обаче ще оказват новините около търговските отношения между Китай и САЩ от една страна и САЩ и Иран от друга.  Коментирай
Изпрати
Антибот
Презареди
* Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.
0 коментари