НАЧАЛО » свят

Петролът продължава да поскъпва

fb
3E news
fb
21-05-2020 09:02:23
fb

Цените на петрола продължават да демонстрират положително настроение, след най-високото повишение отчетено през последните десет дни и на фона на спада на запасите от горива в САЩ, сочат данните от търговията.

Стойността на юлския фючърс за петрола сорт Brent на лондонската борса ICE Futures тази сутрин е на ниво от 36,52 долара за барел, което е с 0,77 долара или с 2,15 % над цената при затварянето на предишната сесия. Според данните от търговията, юлският договор поскъпва с 1,11 долара – до 35,75 долара за барел, което е най-високото ниво.

Фючърсите от петрола сорт WTI за юли на NYMEX поскъпват с 0,73 % или с 2,18 % - до 34,22 долара за барел. При затварянето на предишната търговия, цената по договорите се повиши до най-високото ниво от 10 март – 33,49 долара за барел, увеличавайки се с 1,53 долара.

Запасите от петрол в САЩ за изминалата седмица (завършваща на 15 май) намаляват с 5 млн. барела,  съобщи по-рано министерство на енергетиката на САЩ. Това се случва за втора поредна седмица. Резервите от бензин според данните нарастват с 2,8 млн. барела, а на дестилати – с 3,8 млн. барела. Запасите от петрол на терминала в Кушинг се свиват с 5,6 млн. барела.

Експертите определят понижението на резервите от петрол като неочаквано и обясняват това  както с вноса на петрол (заради по-ниските цени), така и с по-бавното запълване на хранилищата. Наблюдателите очакват, че за кратко ръстът ще се запази предвид продължаващото сваляне на ограничителните мерки в много страни и връщането към обичайния режим. В същото време обратен ефект се очаква да окажат опасенията, свързани със световната икономика и ново напрежение между САЩ и Китай.

 

По статията работи:

3E news