Петролът продължава да поскъпва, Brent се търгува над 78 долара за барел

Стойността на двата основни сорта петрол продължава да се повишава, сочат данните от сутрешната  търговия на 15 май, вторник.
Договорът за юли за петрола сорт Brent на борсата ICE Futures поскъпна с 1,53 % и в сутрешните часове се търгува на ниво от 78,32 долара за барел. По-рано в рамките на търговията северно морският сорт успя да прехвърли и границата от 78,5 долара за барел.

Фючърсът за юни за петрола сорт WTI в сутрешните часове във вторник стартира с повишение от 0,49 % и се котира при ниво 71,05 долара за барел.

В понеделник 14 май двата основни сорта петрол стартираха със спад и с надеждата за връщане в границите на нивото до 70 долара за барел. Постепенно тази надежда остава все по-назад, въпреки очакванията на експерти, че високите цени на търговия няма да се задържат за дълго. Петролът сорт WTI завърши търговията на 14 май също при висока стойност – 71,23 долара за барел.

Цените на петрола в понеделник тръгнаха към повишение след появата на доклада на ОПЕК, според който страните от организацията заявяват готовността си за подкрепа на стабилността на петролния пазар.

В по-късните часове влияние върху пазар оказа и твърдението на президента на САЩ Доналд Тръмп за готовността да ограничи съществено количествата петрол и петролни продукти, закупувани от Иран.

„В съответствие с предишни оценки има достатъчно петрол и петролни продукти от други страни, освен от Иран, което дава възможност за значително ограничаване на количествата нефт и нефтопродукти, закупени от Иран или чрез чужди финансови институции“, се казва в доклад на президента на САЩ до държавния секретар, министъра на финансите и министерство на енергетиката на страната, публикуван на сайта на Белия дом.
В съобщението си Тръмп отбелязва, че трябва да се вземат под внимание и други фактори – глобалното състояние на икономиката, увеличението на добива от някои страни, общото ниво на добив на петрол и наличието на стратегическите петролни запаси от петрол в САЩ.Коментирай
Изпрати
Антибот
Презареди
* Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.
0 коментари