Петролът поскъпва

Енергетика / Свят
3E news
339
article picture alt description

Цените на двата основни сорта петрол в понеделник се повишават след сигналите за продължаващото понижение на добива в САЩ и при продължаващо възстановяване на търсенето. Търговците при това се опасяват, че растящото напрежение по отношение на Вашингтон и Пекин може да затрудни възстановяването на търсенето.

Отношенията между САЩ и Китай се влошиха рязко, след като Вашингтон обвини китайската страна в недостатъчно бързо разкриване на информацията за избухването на епидемията от коронавирусната инфекция. Освен това страните се разминават рязко по въпросите за Хонконг, в който Пекин си е поставил за цел да засили лидерството си.

През почивните дни министърът на външните работи на Китай Ван И заяви, че определени сили от САЩ тласкат страните към нова „студена война“. Той призова Вашингтон да се откаже от опитите да промени Китай. „Растящото напрежение в отношенията между САЩ и Китай продължават да променят ландшафта на петролния пазар“, цитира агенция Bloomberg анализатора от AxiCorp Ltd. Стивън Инес.

В същото време броят на нефтогазовите платформи в САЩ намалява за 11-та поредна седмица, спадайки до най-ниското ниво от проследяването на данните от 1940-те години. Броят им за седмицата, завършваща на 22 май е спаднал с 21 до 318, сочат данните на компанията за услуги в сектора Baker Hughes. Показателят обновява рекордния минимум вече три поредни седмици. Броят им през миналата седмица е спаднал за  10-та поредна седмица до 21 до 237, което е най-ниското ниво от 2009 година.

Стойността на юлските фючърси за петрола сорт Brent но лондонската борса ICE Futures е на ниво от 35,23 долара за барел, което е с 0,10 долара или с 0,28 % над цената при затварянето на предишната сесия. Според данните от търговията, в петък юлските договори поевтиняха с 0,93 долара или с 2,58 %.

Фючърсите за петрола сорт WTI на NYMEX поскъпват с 0,30 долара или с 0,90 % до 33,55 долара за барел. При затварянето на предишната ссия цената на договорите спадна с 0,67 долара или с 1,98 %.

През миналата седмица цената на Brent поскъпна с 8,1 %, а на WTI – с 12, 6 %.

Стойността на двата сорта се увеличава за четвърта поредна седмица в резултат на повишеното търсене от страна на Китай, където повечето предприятия вече възстановиха дейността си след спирането заради COVID-19. Постепенно продължава и свалянето на ограниченията в другите страни. 

Ключови думи към статията:

Коментари

Още от Свят:

Предишна
Следваща