Петролът поскъпва незначително

Според данните от търговията на 20 април, стойността на юнския договор за петрол сорт Brent на борсата ICE Futures в Лондон се увеличи с 0,06 долара, или 0,11% - до 52,99 долара за барел.

Майският фючърс за петрола сорт WTI на борсата в Ню Йорк (NYMEX) се понижи с 0,17 долара, или 0,34% - до 50,27 долара за барел. Юнският договор е за 50,71 долара за барел, като поевтиня с 0,14 долара (0,28%).

Тази сутрин цените на петрола се повишават незначително. Стойността на юнския фючърс за петрола сорт Brent на лондонската борса ICE Futures се повиши с незначителните 0,02 долара – до 53,01 долара за барел.

Цената на фючърса за петрола сорт WTI за юли на NYMEX се увеличи с едва 0,04 долара – до 50,75 долара за барел.

От началото на тази седмица цената на Brent се понижи с около 5,2%, а на WTI – с 4,6%.

Негативно влияние върху петролния пазар продължават да оказват сигналите за увеличаване на добива в САЩ, както и данните за запазване на високите запаси от енергоносители в страната, коментира MarketWatch.

Изявленията на министрите на петрола на Саудитска Арабия, Кувейт и Оман за възможно удължаване на споразумението за добив в четвъртък оказаха подкрепа за Brent. Друг е въпросът дали тя не е временна. Изглежда, че факторите за ново понижение на цените са по-силни.

Експертите вече предупреждават за изненада, която може да очаква страните, добиващи петрол по време на срещата им през месец май за намаляване на добива, на която трябва да оценят ефекта от прилагането на споразумението. Изненадата може да се окаже наличието на по-високи запаси в глобален мащаб от момента на сключване на споразумението.

Резервите се свиват, но към 25 май, когато страните от ОПЕК и извън картела ще проведат срещата си във Виена, развитите страни вероятно още няма да са използвали огромните си запаси, коментира агенция Блумбърг.

Експертите от Citigroup Inc.смятат, че с увеличаването на добива преди влизане на споразумението за свиването му, картелът „сам си е заложил мина“.

 Коментирай
Изпрати
Антибот
Презареди
* Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.
0 коментари