Петролът поевтинява

Цените на двата основни сорта петрол продължават да се понижават в четвъртък, като това се дължи основно на данните за ръст на добива в САЩ до рекордно ниво.

Според търговията в сряда стойността на WTI е най-голямо за тази година, сочат данните на FactSet.

Априлският фючърс за петрола сорт Brent на лондонската борса ICE Futures сутринта поевтиня с 0,19 долара -  до 65,32 долара за барел. В рамките на търговията предния ден цената се понижи с 1,35 долара или 2,02 % - до 65,51 долара за барел, което е най-ниското ниво от 22 декември.
Котировката за фючърса за петрола сорт WTI за месец март сутринта в четвъртък спадна с 0,26 долара – до 61,53 долара за барел. В рамките на вчерашната търговия цената спадна д 1,6 долара или 2,52 % - 61,79 долара за барел, което е най-високото ниво от 8 януари.

Поред прогнозата на Citigroup производството на петрол в САЩ може да надхвърли 11 млн. барела на ден до края на лятото, което като срок е доста преди прогнозата на EIA, която допуска това да се случи към месец ноември. От банката коментират, че „Добивът на петрол в САЩ ще продължи да отчита нови рекорди през 2018 г.“.

Според оценката на Управлението за информация към Министерство на енергетиката на САЩ (EIA) публикувани по-рано, добивът на петрол в САЩ през тази година се очаква да е от порядъка на 10,59 млн. барела на ден, а през 2019 г. - 11,18 млн. барела на ден. Прогнозата и за двата показателя е подобрена с 3,1 % .

Запасите от петрол в САЩ за седмицата, завършваща на 2 февруари нарастват с 1,9 млн. барела – до 420,25 млн. барела. Резервите от бензин се увеличават с 3,14 млн. барела, на дестилати – с 3,93 млн. барела, съобщи в сряда EIA.

Анализаторите, анкетирани от S&P Global Platts са прогнозирали средно увеличение от запаси от петрол за миналата седмица с 2,8 млн. барела, на бензин - с 200 хил. барела, както и намалени на дестилати – с 800 хил. барела.

Запасите от петрол в Кушинг, където се съхранява петрола, търгуван на NYMEX са спаднали за седмицата със 711 хил. барела.

Добивът на петрол в САЩ според седмичните данни нарастват с 3 % - до 10,251 млн. барела на ден, което е нов рекорд по отношение на данните за седмицата, става ясно още от статистиката, с която се съобразяват играчите на пазара.Коментирай
Изпрати
Антибот
Презареди
* Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.
0 коментари