Петролът остава на границата от 70 долара за барел

От началото на 2018 г. цените на петрола демонстрират ръст, като се задържат на най-високите си нива от две години насам. Причините, както посочват анализаторите на пазара са основно  политически и касаят нарастващата несигурност.  В частност трябва да се отбележи задържащото се социално напрежение както в Иран, така и в други страни добиващи петрол, като Саудитска Арабия и Венецуела. В допълнение значителна роля играе и решението от края на 2017 г. на ОПЕК за продължаване на споразумението за ограничение на добива и намаляване на запасите.  Като временен, но доста силен фактор са и продължилите твърде дълго минусови температура в САЩ.

Аварията в Източно Китайско море, при която се сблъскаха  петролен танкер и хонконгски товарен кораб оказа също влияние върху динамиката на цените, Катастрофата стана на 260 км от Шанхай, разливът на газов кондензат продължава, а екощетите са огромни.

Всичко това още във вторник вечерта доведе до пробив на борсите на цената на Brent. За пръв път от 6 май 2015 г. стойността на Brent прехвърли 69 долара за барел. Договорът за февруари за WTI надхвърли 63 долара за барел за пръв път от 10 декември 2014 г.

Сред причините за увеличение са и прогнозите на управлението за енергийна информация на министерство на енергетиката на САЩ (EIA). Така например от EIA очакват средната цена за петрола сорт Brent през 2018 г. да е 59,74 долара за барел. За сравнение, през декември очакването бе за 57,26 долара за барел. Прогнозата за средната цена за лекия петрол WTI е за 55,33 долара за барел (52,77 долара за барел в прогнозата за декември). В сряда цената на двата основни сорта петрол продължава да се увеличава.

Анализаторите смятат, че този ръст ще продължи. Те припомнят положителните тенденции при цените на черното злато през миналата година -  Brent претърпя ръст от почти 20 %, а WTI – малко над 15 %. Средната цена за януари – декември за петрола сорт Urals пък отбеляза скок от 26,6 % - до 53,03 долара за барел.

Експертите смятат, че постигането на стойността от 70 долара за барел може да се случи в началото на годината, но припомнят, че това е и най-трудно психологически преодолимата граница. Все пак повечето анализатори още не бързат с оценката си и очакват, че с края на лошото време в САЩ цените ще се върнат около нивото от 65 долара за барел. Как точно този етап ще се съчетае с ефекта от данъчната реформа и очакваното повишение на лихвата засега никой не иска да прогнозира. Но все пак единното мнение за много близката, трудно постижима, но и поставяща въпроси граница от 70 долара за барел остава.Коментирай
Изпрати
Антибот
Презареди
* Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.
0 коментари