НАЧАЛО » свят

Песков: Работи се по договор между „Газпром“ и „Нафтогаз“, но сме в цайтнот, времето е много малко

fb
3E news
fb
27-11-2019 12:54:43
fb

Работи се по договор между „Газпром“ и „Нафтогаз“, но вече остава много малко време. Това е съобщил прессекретаря на президента на Русия Дмитрий Песков, цитиран от руските агенции.

„В момента тече размина на търговски предложения“, заявява той. По думите му вчера председателя на „Газпром“ Алексей Милер е присъствал на съвещание при президента на страната Владимир Путин, където са били формулирани и изпратени до украинската страна руските предложение. „В цайтнот сме, времето е малко“, е коментирал още Песков пред журналисти.

След отделянето, „Нафтогаз“  (на оператор на газотранспортната система на Украйна) трябва да формира нова структура, да изпълни всички необходими процедури, при това трябва да се резервират и необходимите количества. Всичко това изисква време. Време все още има, но то намалява“, е добавил прессекретарят. По думите му, „работи се, но да се говори за детайли от преговорите е невъзможно“.

Председателят на руската газова компания „Газпром“ Алексей Милер, който във вторник се срещна с президента на Русия посочва също от своя страна като основна причина за неподписването на договор за транзит на газ през Украйна формирането на новия оператор на газотранспортната система на страната.

„В частност в Украйна трябва да бъде създаден независим газотранспортен оператор, който трябва да бъде сертифициран. Но серитифициране на тази компания досега все още не е направено. А подаването на заявките за резервиране на капацитет за транзит трябва да се проведат в отрано определени срокове“, се цитират на сайта на Кремъл думите на Милер. По думите му, това са технически проблеми, но те трябва да се решат колкото се може по-скоро. Освен това отбелязва и отправеното от компанията предложение до украинската страна за нов договор за транзит, или продължаване на действащият, а също така и за доставка на газ.

Договорите за транзит и доставка на руски газ за Украйна изтичат в края на настоящата 2019 г.

Нафтогаз
Газпром
транзит на руски газ през Украйна
По статията работи:

3E news