Песков: Участниците в „Северен поток“ изразиха пред Путин намерението си да продължат проекта

Дмитрий Песков
Източник: БНР

Участниците в проекта „Северен поток 2“ изразиха намерение да продължат участието си в проекта, а също така и надежда, че външните фактори няма да попречат, съобщи пред журналисти след среща на президента на Русия Владимир Путин с деловите среди от Германия, прессекретарят на държавния глава Дмитрий Песков.

„Компаниите, които по някакъв начин са ангажирани със „Северен поток“, да те изразиха намерението си да продължат. И изразиха надежда, че нищо няма да попречи: нито външни фактори, предизвикани изкуствено, нито каквито и да е други“, каза Песков.

Оператор на „Северен поток“ е компанията Nord Stream AG. Капацитетът на газопровода, който трябва да бъде положен по дъното на Балтийско море от Русия до Германия е 55 млрд. куб м газ. Общата стойност на проекта се изчислява на сумата от 9,5 млрд. евро.

Европейските партньори Shell, OMV, Engie, Uniper и Wintershall  от своя страна се ангажираха да финансират „Северен поток 2“ с общо 50% или с по 950 млн. евро всяка. Другата половина ще бъде осигурена от „Газпром“ - 4,75 млрд. евро. Коментирай
Изпрати
Антибот
Презареди
* Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.
0 коментари