Пентагонът обнародва новата ядрена доктрина на САЩ

Пентагонът публикува новата ядрена доктрина на Съединените Щати. В документът, който е публикуван под заглавието „Преглед на ядрената политика“ се казва, че САЩ смятат да продължат предложената от бившия президент Барак Обама концепция за модернизация на ядрените сили във връзка с „развитието на руския ядрен потенциал“- Ключови места в стратегията заемат също така Китай, Иран и Северна Корея.

„Русия трябва да разбере, че всяко използване на ядрено оръжие, макар и ограничено е неприемливо. Дори ограниченото използване на ядрено оръжие за постигане на своите цели може коренно да промени характера на конфликта и да доведе до неизброими и непоносими за Москва загуби“, се подчертава в документа. Според авторите на доктрината, Русия смята за възможна заплаха с използване на ядрено оръжие, очаквайки, че това ще парализира работата на САЩ и НАТО, като по този начин се слага края на конфликта при изгодни за Москва условия. Така чрез  разширяване на  собственият си ядрен потенциал, Съединените Щати ще удържат Русия от използването на ядрено оръжие.

В документа се отбелязва, че в недалечното минало САЩ и Русия са били в постоянен диалог по повод ядрените рискове, но след „окупацията на Крим конструктивното сътрудничество рязко се е понижило“. В предисловието се цитират думите на министъра на отбраната на САЩ Джеймс Матис, който заявява, че „Русия определено се е върнала в конкуренцията с великите държави. Съединените Щати обаче не желаят да разглеждат Русия или Китай като противници и „се надяват на открито взаимодействие в бъдеще

„Като и Русия, Китай въвежда изцяло нови ядрени оръжия, като по този начин предизвиква традиционното американско военно превъзходство в западния Тихи океан“,  се казва в текста.

Съединените щати се обявяват за пълно унищожение на химическото и биологично оръжия. „САЩ както и преди отстояват ядреното неразпространение, продължавайки да изпълняват задълженията си по Договора за неразпространение на ядреното оръжие и продължават работата по затвърждаване на режима на договора, се подчертава в документа. В същото време обаче посланието на ООН  по Договора за неразпространение на ядреното оръжие се смя за „нереалистично“.

Що се каса е до Северна Корея, то от САЩ са уверени, че „Северна Корея може да се окаже до няколко месеца в ситуация за нанасяне на удар по САЩ с ракети с ядрено въоръжение“

„Предвид съществуващият и разработван ядрен потенциал, съществуващият потенциал в областта на химическите, биологическите и обичаните въоръжения, а също изключително провокационната риторика и действия, Северна Корея представлява сама по себе си неотложна и непредсказуема заплаха“, се казва в доклада. От САЩ подчертават, че „незаконната ядрена програма на Северна Корея трябва да бъде веднъж и завинаги прекратена“.

САЩ заявяват безпокойството си и от Иранската ядрена програма., както и опасенията си за възможни инвестиции в химическо и биологическо оръжия. „Разработката на Иран на балистични ракети с голям обхват и тяхната агресивна стратегия и дейности за дестабилизация на съседните държави поставя въпроса за дългосрочните им ангажименти за отказ от възможността за разработка на ядрено оръжие“, се отбелязва в стратегията. От САЩ смятат, че когато ограниченията в Съвместния общ план за действие изтекат, натискът за придобиване на ядрено оръжие ще нараснат.
Президентът на САЩ  Доналд Тръмп каза, че новата стратегия е насочена към разработка на възможности, които правят „прилагането на ядрено оръжие по-малко вероятно“.  Документът предвижда ефективност, ядрена сдържаност и в никакъв случай автоматичен отговор в случай на атака.
От държавния департамент пък подчертават, че Русия и Китай са били информирани много по-отрано със същността на новата стратегия.Коментирай
Изпрати
Антибот
Презареди
* Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.
0 коментари