Партньори на Nord Stream: “Северен поток 2“ е необходим

Предоставеното финансиране от всеки един от партньорите е било 324 млн.евро

Газопроводът  „Северен поток 2“ е необходим за осигуряване на надеждността и безпроблемните доставки на природен газ за Европа, смята председателят на компанията, която е партньор по проекта, Klaus Schafer.

„Добивът на природен газ в Европа постепенно ще намалява, а очакваме увеличение на търсенето, което означава, че Европа ще бъде принудена да внася повече газ“, каза днес  Schafer пред журналисти, цитиран от чуждите медии. По думите му, Европа трябва да разширява газовата си инфраструктура и диверсификацията на източниците на доставки. Uniper работи по проекти за втечнен природен газ, осигуряване на доставки от САЩ, подкрепя проекта „Южен газов коридор“. „Заедно с другите доставчици, Русия е важен и надежден доставчик“, обяснява той, цитиран от агенция Bloomberg.

Ден по-рано от другият партньор по „Северен поток 2“  Wintershall обясниха, че подкрепата за финансирането на проекта остава.


Европейските партньори по проекта за газопровода „Северен поток 2“ в лицето на Shell, OMV, Engie, Uniper и Wintershall са предоставили на Nord Stream 2 AG финансиране в размер от 324 млн. евро всяка. Това съобщи пред журналисти по-рано председателят на Wintershall Марио Мерен. Това според думите му е финансиране в размер от 1,6 млрд.евро.

„Механизмът е такъв, че всички плащаме едновременно. Трябва обаче да обясня за какъв заем става въпрос. Единият заем е за сума от 1,4 млрд. евро, по 287 млн. евро на компания. Следващото споразумение за заем е за около 50 млн. евро на компания.“, казва той.
По думите му пъртия транш е бил платен през юни, вторият – през декември.

Немската Wintershall планира през 2018 г. да предостави на Nord Stream финансиране на нивото от миналата година – 324 млн. евро.
По-рано днес стана ясно, че отчетената от Uniper чиста загуба за 2017 г. е 538 млн. евро, което е 6 пъти по-малко от данните за миналата година. През 2018 г. компанията очаква печалба преди данъци в диапазона от 00,8 млрд. евро до 1,1 млрд. евро.   Коментирай
Изпрати
Антибот
Презареди
* Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.
0 коментари