Парламентът на Германия одобри повишаване на целите за офшорни вятърни мощности

Енергетика / Свят
3E news
1067
article picture alt description


Парламентът на Германия прие поправки в Закона за морската вятърна енергетика (Windenergie-auf-See-Gesetz), който предвижда съществен ръст на мощностите. Преди се предвиждаше през 2030 г. установената мощност от офшорните вятърни електроцентрали в страната да достигне 15 ГВт през 2030 г. Сега целта е преразгледана в посока нагоре.

Според новите изменения, мощностите на морската вятърна енергетика трябва да достигнат 20 ГВт през 2030 г. и 40 ГВт през 2040 г.

Поправките предвиждат и допълнителен етап на проверка за синхронизиране на разширението на офшорната вятърна енергетика и мрежовите мощности, така че да не се допусне ситуация, при която дадена вятърна електроцентрала е построена, но не може да започне работа, поради липсата на възможност за включването й. При необходимост търг за определен участък може да бъде отложен дотогава, докато не бъде осигурено синхронизиране на системата.

В край на 2019 г. установената мощност на вятърните електроцентрали в Германия са от порядъка на 61 ГВт, от които морските (офшорни) са за 7,5 ГВт. За периода от януари до октомври тази година производството на вятърните електроцентрали са произвели 26 процента от електроенергията в страната

Ключови думи към статията:

Коментари

Още от Свят:

Предишна
Следваща