НАЧАЛО » свят

Палестинска компания става първият импортьор на газ от Израелския шелф

fb
3E news
fb
07-01-2014 12:57:00
fb

Палестинци станаха първите импортьори на израелски газ. Те смятат да го използват като гориво за бъдещата електроцентрала на Западния бряг на река Йордан, съобщават участници в сделката.

Американски и израелски компании, партньори в разработката на голямото израелско находище „Левиафан” подписаха с палестниската Palestine Power Generation Company (PPGC) договор за доставка на 4,75 млрд.куб метра газ за период от 20 години за сумата от 1,2 млрд.долара.

„В съответствие със споразумението купувачът получава от продавача природен газ за нуждите на електроценталата, която купувачът планира да построи в град Дженин в северната част на Западния бряг на река Йордан. Споразумението влиза в сила от началото на постъпленията на газ по проекта „Левиафан” и приключва след изтичане на 20 години, или след като PPGC вземе целият договориран обем”, се казва в съобщение на израелската компания Delek, която е сред участниците в проекта „Левиафан”, цитирана от РИА Новости.

Запасите от природен газ на израелския шелф на Средиземно море се оценяват на 0,9-1,4 трлн. куб метра, от които според закона за експорт ще бъдат предназначени не повече от 40%. Основните запаси са съсредоточени в две  находища – „Тамар”, от което през март беше получен първият газ и още по-голямото „Левиафан”, което трябва да започне да се експлоатира през 2016 г.

Разработката на „Левиафан”, запасите на което се оценяват на 453 млрд.куб метра е възложено на американската компания Noble Energy, която държи 39,66%, а също така и на израелските  компании Delek Drilling (22,67%), Avner Oil Exploration (22,67%)Ratio Oil Exploration (15%).

Купувачът на газа – компанията PPGC е създадена за строителството и експлоатацията на електроцентралата на територията на Палестинската национална администрация.

газ
Левиафан
Израел
Noble Energy
По статията работи:

Маринела Арабаджиева