НАЧАЛО » свят

Пазарът на уран е изправен пред промени

fb
3E news
fb
14-12-2015 01:54:00
fb

В южната част на Тексас е открит уран, запасите от който може да стигне за пет години за удовлетворяване на вътрешното търсене на САЩ, сочат данните на Геоложката служба на страната. Това може кардинално да промени ситуацията на пазара на уран. Причината е, че САЩ са сред най-големите потребители на уран за целите на атомните централи.

АЕЦ в страната произвежда около 19% от електроенергията. За работата на централите са необходими от порядъка на 53 млн.фунта уран ежегодно. През миналата година, по данни на Министерство на енергетиката на САЩ, страната е внесла над 90% от урана за нуждите на атомните си централи. Независимо, че в САЩ има повече атомни централи от която и да е друга страна, собствените им находища са осигурили само 6% от урана използван през 2014 г. 

Сега в САЩ са открити 220 млн.фунта уранова руда в южната част на Тексас.

Вече са проучени запаси от 60 млн.фунта, но още не се разработват.  Тези 60 млн. фунта от потвърдените запаси от уран могат да осигурят на страната ядрено гориво за една година. Останалите над 200 млн.фунта непроучени все още запаси може да стигнат за още четири години. При това положение, САЩ в разстояние на почти пет години могат напълно да покриват вътрешното си търсене на ураново гориво за АЕЦ и да не го внасят, съобщава Вести.

Сега в САЩ се строят 5 нови АЕЦ. Предполага се, че атомните централи ще произвеждат над 100 гигавата енергия през 2020 г. Това е достатъчно за обезпечаване на енергията на 70 млн.жилища. Очаква се, че ролята на атомните централи в енергийната система на САЩ в близките години ще продължи да расте, още повече, че учените работят над създаване на по-ефективни реактори, отделящи по-малко количество ядрени отпадъци.

През миналата година САЩ са използвали 53,3 млн. фунта уран. Най-голям доставчик за страната е бил Казахстан, който е задоволявал 23% от нуждите на АЕЦ в Америка от уран. По данни на Управлението за енергийна информация на САЩ (EIA), Казахстан е доставил 12 млн. фунта уран. Това означава, че вносът от Казахстан е бил почти удвоен в сравнение с 2013 г., когато САЩ са купили от тази страна само 6,5 млн.фунта уран. През предишни години най-големи доставчици на уран за САЩ са били Австралия, Канада и Русия.

Увеличението на доставките от Казахстан е свързано с това, че средната цена на урана оттам е била по-ниска в сравнение с другите страни производителки. През 2014 г. Казахстан е продавал урана при цена от 44,47 долара за фунт, докато цената на другите държави е била 46,65 долара за фунт.

Казахстан стана водещ в света производител на уран през 2009 г., изпреварвайки Канада. Производството на уран в Казахстан се е увеличило почти три пъти в сравнение с 2007 г., докато нивото на производство в Канада е било сравнително постоянно, а производството в Австралия бележи спад от 42%.

 

Трябва да добавим, че ако САЩ започнат собствен добив на уран, това безспорно ще се отрази не само на производството в световен мащаб, но и върху цените на урана.  

 

уран
пазар
пазар на уран
сащ
АЕЦ
По статията работи:

Маринела Арабаджиева