От Unipеr се опасяват от национализация на активи във Финландия

Чрез сделката за закупуване от Fortum на дялове от Uniper, руската Unipro ще бъде национализирана от Финландия, казва  изпълнителният директор на Uniper Клаус Шафер в интервю за в. „Комерсант“.

„Руската ни компания Unipro се гордее  с това, че бе приватизирана, а сега чрез тази сделка тя отново ще бъде национализирана, но този път вече не от Русия, а от Финландия“, казва той.

Uniper e немска енергийна компания, която се занимава с фосилни горива. Тя се формира след успешното отделяне от E.ON на бизнеса с изкопаеми горива в началото на 2016 г. и се листва на борсата във Франкфурт.

В руската Unipro, която на практика е наследник на РАО ЕЭС Россия, Uniper държи контролният пакет от акции.

 

Шафер изразява негативна оценка по отношение на възможната сделка, като твърди, че Fortum няма средства за тази покупка.
Fortum иска да купи 100% от акциите на Uniper, които са за над 8 млрд. евро, които няма. Именно затова смятаме, че сделката ще има негативни финансови последствия и за нас включително, но все още не сме видели самото предложение. Fortum обеща да го пусне през следващата седмица и тогава, разбира се ще го анализираме и ще вземем решение“, заявява Шафер.

По думите му пазарът засега не вярва на предложението.
Предложението е 22 долара за акция, а цената на акция сега е 23,6 долара, тоест – по-висока. Доверието на пазара към тази сделка може да е нееднозначно, смята още той.

В отговор на въпрос как възможната сделка ще се отрази на руските активи на Uniper, Шафер отбелязва, че във варианта, който те предлагат на пазара идеята се състои в обединение на руските активи на Fortum и Uniper.

 

На официалния сайт на финландската компания се съобщава, че Fortum Corporation и E.ON SE са подписали споразумение за трансакция, според което E.ON има право да реши да обяви 46,65% дялово участие в Uniper SE в публичното предложение за поглъщане в началото на 2018 г. за същото възнаграждение, което е предложено на всички акционери. Там също е обявена и цената от 22 евро за акция. Общата стойност на собствения капитал от 46,65% на Е.ОN възлиза на 3,76 млрд. евро, а стойността на собствения капитал на офертата съответства на сумата от 8,05 млрд.евро за всички останали акции на Uniper, се отбелязва в съобщението.

 

 Коментирай
Изпрати
Антибот
Презареди
* Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.
0 коментари