НАЧАЛО » свят

Отрицателни цени на електроенергията в Калифорния

fb
3E news
fb
11-04-2017 12:55:00
fb

Управлението за енергийна информация на САЩ (EIA) публикува данните за значителни събития в калифорнийската енергийна система през месец март.
От публикацията става ясно, че на 11 март от 11 до 14 часа дела на слънчевите генерации от промишлен мащаб на територията, която се обслужва от Калифорнийския независим системен оператор (CAISO) е бил почти 40%. Това е ниво, което се постига за пръв път в историята.
Този резултат се обяснява на първо място с ръст от 50% на установената мощност на слънчевите електроцентрали в целия щат само за една година – 2016 г. (от 2007 г. тази мощност е нараствала с един гигават до 14 ГВт през 2016 г. ).
Огромните и постоянно увеличаващи се количества електроенергия, произведени от слънцето тласкат борсовите цени на електроенергията надолу, включително и до отрицателни стойности.

При това трябва да се отбележи, че цените на електроенергията в Калифорния на дребно са едни от най-високите в САЩ. Това напомня ситуацията в Германия, при която с увеличението на дела на ВЕИ в енергийния баланс се отбелязват много ниски, понякога и отрицателни цени, включително и на пазара на едро, като при това тарифите за електроенергия за домакинствата са много високи.
В състава на промишлената слънчева енергетика в Калифорния влизат не само фотоволтаичните електроцентрали, но и соларната генерация, предназначена за отопление (CSP), намираща се в Калифорния.

Освен това в щата са разположени големи обеми от фотоволтаици, отнасящи се към търговския и частен сегменти. На територията на CAISO средните и малки обекти са за 5,4 ГВт. EIA предполага, че при отчетът на данните на електроцентралите, слънчевата енергетика в потреблението на електроенергия в Калифорния на 11 март за пръв път е надвишила 50%.

Пикът на потреблението на електроенергия в Калифорния е през летните месеци. В края на зимата и през месец март търсенето е на ниски нива. През месец март цените на едро на електроенергията са доста по-ниски в сравнение с другите времена на годината, а през текущата година, във връзка с резкия ръст на мощностите в слънчевата енергетика, те спадат до отрицателно значение.

Според съобщението на EIA от 8 часа сутринта до 14 часа, средните почасови цени често са спадали до, или дори под нулата. За сравнение, през 2013-2015 г. през месец март, средните почасови цени са били в диапазона от 14-45 долара за Мвтч.
Отрицателните цени възникват обичайно в случаи, когато дадена генерация, (стойността на изключването и рестартът е обикновено на висока цена), трябва да се конкурира с други електроцентрали, за да избегне изключване или намаляване на натоварване на оборудването под препоръчваните нива.

Такива значителни скокове на цените са изключително неприятни, което е предизвикателство за местните системни оператори предвид факта, че с времето те ще се увеличават. Калифорния смята да продължи да развива активно ВЕИ, независимо от политиката, към която смята да се придържа Вашингтон. За да може да избегнат резките скокове не толкова по отношение на цените, а на мрежата калифорнийските бизнесмени ще започнат по-активно използване на газовите мощности за балансиране на системата.

слънчеви електроцентрали
фотоволтаици
сащ
ВЕИ
EIA
По статията работи:

Маринела Арабаджиева