НАЧАЛО » свят

Отрицателна цена на електроенергията и във Финландия в понеделник заради меката зима и вятърните мощности

fb
3E news
fb
19-02-2020 01:47:25
fb

Поради меката зима и ветровитото време, позволяващо на ветрогенераторите да работят с пълна мощност във Финландия е регистрирана отрицателна цена на електроенергията, става ясно от данните на енергийната борса Nord Pool.

“Понеделник влезе в историята на електроенергийния пазар на Финландия. За пръв път цената на електричеството бе отрицателна и съставляваше минус 20 евроцента за МВтч“, се казва в съобщение на борсата.

През цялата зима във Финландия се отчитат рекордно ниски цени на електроенергията. През януари МВтч е струвал със 17 евро по-малко от година по-рано.
Отрицателна цена на електроенергията означава, че енергийните компании при производството й отчитат загуби. Освен това, както отбелязват експертите, крайните потребители не забелязват промени в сметките си, включително и в таксите, включени в цената на електричеството и различните условия по индивидуалните договори. Все пак цената незначително намалява и за битовите потребители, така например през януари в град Темпере те са платили за киловатчас средно с 2,29 евроцента по-малко отколкото през ноември.

Както отбелязва представител на електроцентралата в Темпере Юка Йоронен, намаляването на борсовите цени на електроенергията е довело до това, че много клиенти преминават от дългосрочни към краткосрочни договори.

„Бих предположил, че спадът на цената на борсовата електроенергия предизвиква бум на потребители. Ако преди бяха популярни дългосрочните договори, сега ситуацията е различна“, казва той за изданието  Iltalehti.

https://www.iltalehti.fi/kotimaa/a/e2482af1-0ab2-4e7e-81bd-9eeb6359cc7a

цена на електроенергията
ВЕИ
земи
Финландия
Nord Pool
По статията работи:

3E news