НАЧАЛО » свят

Отмяната на Шенген ще струва на ЕС 1,4 трлн.евро, а на Германия от 77 млрд.евро до 235 млрд.евро

fb
3E news
fb
22-02-2016 01:53:00
fb

Отказън от Шенгенската зона и продължителното връщане на граничния контрол вътре в Европейския съюз ще доведе до силно подкопаване на икономическия ръст в цяла Европа, сочат данните от изследване на консултантската компания Prognos AG, проведена по поръчка на фонда Бертелсман. Само за Германия загубите може да са от 77 млрд.евор до 235 млрд.евро.

„Ако вътре в Европа отново паднат бариерите, то и без това слабият икономически ръст в региона ще се окаже под още по-голям натиск. В крайна сметка ще плащат всички“, смятат от фонда. Връщането към граничния контрол вътре в ЕС, ще доведе до рязко увеличение на разходите и цените, което ще се отрази негативно на ръста на европейската икономика, предупреждават от фонда.

Дори и при оптимистичен сценарий, при който стойността на стоките, внасяни от другите страни членки на Шенгенската зона се повиши с 1%, общите загуби за БВП за целия Европейски съюз през следващото десетилетие ще са от порядъка на 470 млрд.евро.

При песимистичният сценарий, предвиждащ ръст на цените на вноса с 3%, загубите за БВП на Германия биха били 235 млрд.евро, за Франция – 244 млрд.евро, а за целия Европейски съюз – 1,4 трлн.евро, съобщава Deutsche Welle.

В изчисленията си авторите на изследването се опират на загубите за времето на престой на граничните КПП-та. По-дългото чакане означава за предприятията по-високи разходи за персонал. Освен това ще се наложи и струпването на запаси от стоки в складовете, тъй като доставката на принципа „точно и в срок“ вече няма да може да се гарантира, обясняват експертите.

Шенгенска зона
Шенген
БВП
внос на стоки
износ на стоки
КПП
По статията работи:

Маринела Арабаджиева