Основна заплаха за пазара на петрол през 2018 г. е Венецуела, според експерт от МАЕ

Добивът на петрол във Венецуела, която разполага с най-големите запаси в света може да продължи да спада, което само по себе си е заплаха за пазара през 2018 г., съобщава Международната агенция за енергетика (МАЕ).

„Колапсът на петролния сектор във Венецуела се случва пред очите ни. Не е изключено през 2018 г. да станем свидетели на значителен спад във Венецуела, а това коренно ще промени ситуацията с баланса на петролния пазар, каза Нил Аткинсън, ръководител на отдела за петролните пазари към МАЕ по време на среща за горивата в Токио.

Според данните на JODI, през септември добивът на нефт във Венецуела е бил от порядъка на 2,085 млн. барела на ден, като производството вече доста дълго време е на минималното ниво от 2003 г. Прогнозата на Аткинсън е, че добивът може да спадне с още 500-600 хил. барела на ден, съобщава Bloombreg.

Експертът е на мнение, че цените може да спаднат през следващите месеци. През следващите 5 години ръстът на търсенето на петрол може да е 1,3 млн. барела годишно. Без значително повишение на инвестициите в сектора обаче, рисковете от рязко влошаване на ситуацията на пазара след 2020 или 2021 г. се влошават, смята още експертът.Коментирай
Изпрати
Антибот
Презареди
* Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.
0 коментари