НАЧАЛО » свят

Осем правителства от ЕС отново скочиха срещу "Северен поток-2"

fb
3E news
fb
17-03-2016 12:40:00
fb

Осем правителства от Европейския съюз подписаха писмо с възражения против проекта „Северен поток-2“, осъществяването на който може да удвои количествата природен газ доставян пряко от Русия за Германия, сочи документ, цитиран от Ройтерс.

Ако проектът бъде осъществен, той може за има „принципно дестабилизиращи геополитически последствия“, се казва в писмото, адресирано до президента на Европейската комисия Жан-Клод Юнкер. Европейската комисия съобщи, че не може да потвърди получаването на такова писмо.

„Проектът „Северен поток-2“, който е в подготвителен етап може да породи определени рискове за енергийната сигурност в региона на Централна и Източна Европа“, се казва в писмо с дата от 7 март, уточнява от своя страна агенцията.

„Той ще повлияе сериозна на развитието на газовия пазар и газовите транзитни схеми в региона и най-съществено върху транзитния маршрут през Украйна“.

Ситуацията около руските транзитни експортни газопроводи става все по-политизирана заради конфликта в Украйна. Страната е транзитен маршрут за около половината от газа, който руската компания „Газпром“ продава на Европейския съюз и около една трета от купувания газ.

Копието на писмото, видян от кореспондент на агенцията е подписано от премиерите на Чехия, Естония, Унгария, Латвия, Полша, Словакия и Румъния, а също така и от президентът на Литва. Вечерта на 7 март руска медия пък оповести, че към страните, против изграждането на газопровода се обявява и Хърватия. Позовавайки се на източник от ЕС, агенцията също излиза с това твърдение.

Лидерите на ЕС ще проведат днес в Брюксел преговори на които се очаква да се обсъжда енергийната сигурност.

Проектът за газопровода „Северен поток-2“ предизвика остри спорове в началото на декември 2015 г. Председателят на Съвета на Европа каза тогава, че окончателното решение за неговата законосъобразност се очаква да бъде прието по-късно, но според него газопроводът не съответства на правилата на ЕС. Председателят на ЕК Марош Шефчович излезе с две противоречиви позиции по отношение на проекта, а Германия призова да се направи разлика между икономическа ефективност и политически проект. Вицеканцлерът на Германия Зигмар Габриел по време на посещението си в Полша в началото на годината каза, че проектът ще бъде осъществен, ако Русия не прекъсне газовите си потоци през Украйна за Източна Европа.

 

 

Северен поток 2
ЕК
ЕС
газови потоци
енергийна сигурност
По статията работи:

Маринела Арабаджиева