НАЧАЛО » свят

ОПЕК се сблъсква с ръст на добива извън картела

fb
3E news
fb
20-01-2017 09:29:00
fb

ОПЕК се сблъсква с проблем в ръст на добива от страна на конкурентите си, отбелязват от Международната агенция по енергетика (IEA) в поредния си доклад. Това означава, че опитите на картела да намали предложенията на световния пазар може да не се увенчаят с успех.

Страните от ОПЕК, на които се пада около една трета от добива на петрол в света се договориха на 30 ноември да намалят производството на петрол с 1,2 млн.барела на ден. Това е равно на 4 на сто от общото производство на картела. Единадесетте страни, произвеждащи петрола, но извън ОПЕК също се съгласиха с намаляване на производството с 558 хил.барела на ден.

В докладът си IEA отбелязва, че производителите на петрол, които не влизат в ОПЕК увеличават инвестициите си в производството на фона на по-високите цени. Независимо от ангажиментите Русия и редица други страни според IEA са повишили производството на петрол извън ОПЕК за тази година със 175 000 барела на ден до 380 000 барела на ден, отбелязва Dow Jones.

Основното увеличение ще бъде свързано с добива в САЩ, където, според прогнозата на IEA през 2017 г. добива ще нарасне със 170 хил.барела на ден. Американските производители са станали по-ефективни на фона на ниските цени на петрол и са увеличили сондажните дейности. „Няма съмнения, че след едногодишният период, когато петролът струваше 30-40 долара за барел, американският шистов сектор става по-ефективен“, коментират от IEA.

В сряда ОПЕК също повиши прогнозата си за добив на петрол от страна на САЩ през 2017 г. - до 230 000 барела на ден.

Освен това от IEA твърдят, че до увеличение на общото производство ще доведе и пускът на отдавна планирани проекти от страна на Бразилия и Канада – до 415 000 барела на ден.

От агенцията отбелязват, че общо добивът на петрол от ОПЕК през декември е спаднал с 320 000 барела на ден, до 33,09 млн.барела на ден, основно поради понижението на свитото производство от страна на Саудитска Арабия и проблеми с добива в Нигерия. Понижението от страна на картела ще продължи, тъй като през този месец влиза в сила споразумението. Според данните на самия петролен картел, общият добив през декември се е понижил с 221 000 барела на ден.

От IEA обаче отбелязват, че, ако „ОПЕК и страните извън картела спазват строго разписанията за квотите за добив, световните запаси от петрол може да започнат да се понижават още през първата половина на тази година“.

Организацията обаче се сблъсква с вътрешни трудности, заради очакваното повишение от страна на Нигерия и Либия, за които не бяха определени квоти.

ОПЕК
IEA
производство на петрол
По статията работи:

Маринела Арабаджиева