НАЧАЛО » свят

ОПЕК очаква през 2015 г. търсенето на петрол да започне да нараства

fb
3E news
fb
10-07-2014 06:01:00
fb

Увеличението на потеблението на петрол в САЩ ще доведе до обръщане на четиригодишната тенденция на намаляване на търсенето в икономически развитите страни.

Нарастването на потреблението на петрол в развитите страни през следващата година ще допринесе за нарастването на търсенето в света. Това се казва в прогнозата на Организацията на страните износителки на петрол (ОПЕК).

Прогноза на ОПЕК за 2015 г. предполага увеличение на потреблението на собствения нефт в САЩ на фона на бума на добива в страната.

Според ежемесечния доклад на ОПЕК за пазара на петрол през следващата година, темповете на нарастване на световното търсене ще се увеличава и на фона на устойчивия икономически растеж.

Световното потребление на петрол вероятно ще нарасне през 2015 г. с 1,21 млн.барела на ден, докато през тази година потреблението се очаква да се увеличи с 1,13 млн.барела на ден, смятат от ОПЕК.

Увеличението на темповете на ръст на петрола за пръв път от 2010 г. отчасти ще е свързано с увеличение на търсенето на нефт в развитите страни.

Тази тенденция се потвърждава и от рязкто увеличаване на търсенето на петрол в САЩ, което през 2015 г. според оценката на ОПЕК трябва да нарасне със  180 хил.барела на ден.

В последните години основните страни, играещи роля при нарастване на търсенето на петрол в САЩ бяха Индия и Китай. Според сегашната прогноза на ОПЕК, потреблението в тях ще се увеличава по-бавно отколкото в САЩ, като дори може да спадне.

ОПЕК
търсене на петрол
пазар на петрол
сащ
развити страни
развиващи се страни
По статията работи:

Маринела Арабаджиева