НАЧАЛО » свят

ОПЕК очаква повишение на цените и търсенето на петрол през III и IV тримесечия на 2016 г.

fb
3E news
fb
08-08-2016 01:09:00
fb

ОПЕК очаква повишаване на световното търсене на петрол през третото и четвъртото тримесечие, което ще окаже положително влияние върху цените, заяви президентът на организацията и министър на енергетиката на Катар Махамед бен Салех ал-Сада. По думите му, страните от ОПЕК планират да проведат неофициални консултации в кулоарите на 15-я Международен енергиен форум, който ще се проведе през септември в Алжир.

„Ръст на търсенето на петрол се очаква през третото и четвърто тримесечия“, се казва в прессъобщение на организацията, в което се цитират думите му. Ал-Сада отбелязва, че от февруари тази година цените на петрола демонстрират устойчиво повишение след намаляване на добива, проблема с доставките от различни райони в света и намаляване на запасите на фона на нарастването на световното търсене на петрол. Президентът на ОПЕК отбелязва, че неотдавнашното понижение на цените, заради настоящата волативност на пазара е временна. Според него, това по-скоро е свързано с намаляването на маржа при нефтопреработката, излишъка от запаси особено на нефтопродукти, Brexit и влиянието му върху пазарите за финансови фючърси.

По думите на министъра, икономическите показатели на големите страни потребители на петрол според очакванията ще започнат да се подобряват. Това ще подпомага ръста на търсенето на петрол през следващите месеци, особено в рамките на подготовката за приближаващия зимен сезон в северното полукълбо. „Очакваното по-голямо търсене на петрол през третото и четвърто тримесечия в съчетание с намаляването на доставките води до извода, че настоящият „мечи“ пазар е само временно явление и цените ще се увеличават през следващите тримесечия на 2016 г.“, се казва в съобщението.

ОПЕК продължава да следи внимателно развитието на ситуацията и е в постоянен диалог с всички държави, членки на организацията по отношение на пътищата и средствата за възстановяване на стабилността и реда на пазара на петрол. Неофициално съвещание на страните членки на ОПЕК се планира да се проведе в кулоарите на 15-я Международен енергиен форум, който ще се състои в Алжир от 26 до 28 септември 2016 г.“, се отбелязва в съобщението.

 

ОПЕК
търсене на петрол
цени на петрола
По статията работи:

Маринела Арабаджиева