НАЧАЛО » свят

ОПЕК няма да се откаже от решението си за квотите дори при цена от 40 долара за барел

fb
3E news
fb
15-12-2014 03:11:00
fb

 

Организацията на страните износителки на петрол (ОПЕК) няма да се откаже от решението си за запазване на квотите за добив на петрол, дори ако цената падне до 40 долара за барел. Това твърди министърът на енергетиката на ОАЕ Сухейл Мухамед ал-Мазруи.

 

По думите на министъра, ОПЕК ще изчака минимум поне три месеца преди да свика извънредно заседание, собщава агенция Блумбърг. Предходната среща на ОПЕК се състоя във Виена на 27 ноември, а следващата е насрочена за 5 юни.

Ние не сме готови да променим становището си сама за това, че цените ще спадат до 60 или 40 долара за баре, заявява той по верме на конференция в Дубай в интервю за Блумбърг. - Ние не таргетираме някаква цена, пазарът ще се стабилизира от само себе си“.

 

Според мнението на представителя на ОАЕ, сегашната конюнктура не изисква провеждане на извънредно заседание на ОПЕК.

 

Венецуела е за свикване на извънредно заседание

 

В същото време представител на министерство на външните работи на друга държава член на ОПЕК – Венецуела заяви в петък, че предвид срива на цената на петролния пазар, страната е за свикване на извънредно заседание, въпреки че не е направила официална заявка за провеждането му.

 

Генералният секретар на ОПЕК Абдала ел-Бадри заяви, че не е осведомен за вазможността за свикване на такова заседание. По думите му до понижението на цената на петрола е довело увеличението на доставките на петрол от страни, които не са членки на картела с 6 млн.барела на ден, а също така и спекулативни операции. Цените скоро ще се възстановят предвид промяната на цикъла на световната икономика, смята той.

 

Ние няма да имаме реална картина на петролните цени до края на първата половина на 2015 г., твърди ел-Бадри. Той очаква, че през второто полугодие цената ще се стабилизира и тогава ОПЕК ще има „ясна представа за „необходимите действия“.

 

По данни на Блумбърг през ноември фактически добивът в 12-те страни членки на ОПЕК е бил 30,56 млн. барела на ден при квота от 30 млн. барела на ден. Производството превишава нивото вече шести пореден месец.

 

Генералният секретар на ОПЕК: действията на картела не са насочени срещу САЩ или Русия

 

По-рано през декември Саудитска Арабия, Ирак и Кувейт увеличиха отстъпката за доставка на петрол за Азия, което доведе до засилване на слуховете за борбата им с производителите на шистов петрол от САЩ за дял от пазара. Сега ОПЕК контролира примерно 40% от доставките на петрол на световния пазар.

 

Генералният секретар на ОПЕК на конференцията в Дубай отбеляза, че действията на картела не са насочени срещу САЩ или Русия. „Ние в ОПЕК очакваме, че петролният сектор на САЩ ще намалее след 2020 г. заради слабите запасиѝѝ4 в страната, казва той. Абдала ел-Бадри не вярва, във възможността САЩ да се самоосигури с петрол и смята, че в дългосрочна перспектива те ще запазят зависимостта си от доставки от Близкия Изток.

 

На фона на спада на цената на петрола от сорта WTI под 60 долара за барелпроизводителите на петрол в САЩ през миналата седмца пуснаха в експлоатация максимален брой сондажи за последните две години, отбелязва Блумбърг.

 

ОПЕК
сащ
петрол
добив
шистов петрол
По статията работи:

Маринела Арабаджиева