Оливър Стоун: Преодолях скептицизма си за бъдещето на атомната енергетика

Енергетика / Свят
3E news
714
article picture alt description

Трикратният носител на „Оскар“ Оливър Стоун, който вчера бе специален гост на международната младежка конференция на „Росатом“ NEXT 75 в Сочи, обяви, че е преодолял скептицизма си по отношение на бъдещето на атомната енергетика, предава агенция ТАСС. Американският режисьор, който събира материали за нов документален филм в Русия, отбеляза, че е преразгледал отношението си към ядрената индустрия, което е имал като млад, когато не е правил разлика между ядрени бомби и атомна енергия.

„Нямахме представа за изменението на климата и много хора, които станаха активисти, бяха с подобни заблуди. По-късно те коренно промениха позицията си - и сега са против ядрените оръжия, но са „За“ атомната енергия. Уважавам тази гледна точка”, каза Стоун. Той подчерта значението на енергетиката за развитието на човечеството.

„Възобновяемите енергийни източници са нещо прекрасно и ние сме заинтересовани да ги развиваме успешно, но в крайна сметка трябва да сте практични. Бъдещите поколения ще се нуждаят от големи количества енергия - в Индия, Китай, във всички развиващи се страни по света. И няма да можем да отговорим на това търсене без значителни атомни мощности. В момента атомът е най-доброто и икономически най-изгодно средство за осигуряване на енергия в бъдеще“, отбеляза Стоун. Той даде малко повече подробности и за визитата си в Русия. 

„Купих книгата „Светло бъдеще“ на професор Джошуа Голдщайн, в която става дума за атомна енергия. За тази книга в момента снимам документален филм. И една от причините, поради които дойдох, е просто да посетя старите и новите съоръжения на „Росатом“. По отношение на развитието на ядрената енергетика Русия е една от най-напредналите, ако не и най-напредналата държава“, обясни Стоун.

Ключови думи към статията:

Коментари

Още от Свят:

Предишна
Следваща