НАЧАЛО » свят

Окончателното инвестиционно решение на "Шах Дениз" павира пътя за Южен коридор с Европа

fb
3E news
fb
31-12-2013 12:26:00
fb

 

BP

Консорциумът Шах Дениз обяви окончателно инвестиционно решение за етап две от разработването на поле в Каспийско море, Азербайджан. Това решение предизвиква планове за разширяване на южнокавказкия газопровод през Азербайджан и Грузия , за изграждане на Транс Анадолски газопровод  (TANAP ) през Турция и за изграждане на  TAP, преминаващ през Гърция , Албания и достигащ до Италия. Взети заедно, тези проекти, както и газопреносната инфраструктура към България, ще създадат нов Южен газов коридор към Европа.

Общата стойност на проектите за разширяване на втория етап на "Шах Дениз" и Южнокавказкия газопровод (SCP) ще бъде около 28 млрд. долара.

16 милиарда кубически метра газ годишно, добити от находището Шах Дениз, ще бъдат пренасяни през близо 3500 км. за да осигурят енергия за милиони потребители в България, Грузия, Турция, Гърция и Италия.

Първите доставки на газ се очакват в края на 2018 г. с продажби за Грузия и Турция; първите доставки за Европа ще бъдат осъществени около година по-късно. Добивът на кондензат от находище Шах Дениз се очаква да се увеличи до 120 000 барела на ден, в сравнение със сегашните нива от около 55 000 барела на ден.

В кратък срок партньорите от Шах Дениз договориха със СОКАР разширяване на добива чрез съществуващите съоръжения до 1.4 милиарда куб.м.годишно. Увеличението е вече в ход и се очаква да достигне желаните стойности до края на 2014 г.

SOCAR и партньорите от Shah Deniz също са договорили условия за удължаване Споразумението за съвместен добив до 2048. Партньорите от Shah Deniz се споразумяха да проведат проучване и оценка на перспективите в рамките на зоната на PSA.

Официалното подписване на Шах Дениз ІІ се състоя на церемония в Heydar Aliyev Centre в Баку. На нея присъстваха президентът на Република Азербайджан Илхам Алиев, както и лидери от различни държави от  Южния коридор, представители  от Европейската комисия и други страни.

Rovnag Abdullayev, председател на СОКАР заяви: „Днес  е исторически ден за Азербайджан.Това е първият път, в който страната ни и региона като цяло предприемат такъв амбициозен газов проект. Този проект проправя пътя за бъдещето на Азербайджан и бъдещето на региона. На първо място проектът ни дава възможност да отключим огромни ресурси на газ от Азербайджан в полза на нашата нация . На второ място проектът установява Азербайджан като важен доставчик на енергия за Европа , изпълнявайки целта, която имаме в продължение на толкова много години. Трето , тя носи ползи за страните , простираща се от Каспийско море до сърцето на Европа чрез създаване на директна връзка между енергийните пазари на Каспийско море и Европа."

Предоставено от CBBSS

газ
Шах Дениз
Южен коридор
По статията работи:

Маринела Арабаджиева