НАЧАЛО » свят

ОАЕ ще увеличи добива на петрол с 25% през 2017 г.

fb
3E news
fb
23-05-2014 05:41:00
fb

Обединените Арабски Емирства (ОАЕ)през 2017 г. ще увеличат добива на петрол с 25% - от 2,8 млн. до 3,5 млн. барела на ден, казва в интервю за ИТАР-ТАСС министърът на енергетиката на ОАЕ Сухаил Мохамед Фараж  ал-Мазруей.

„Част от допълнителните доставки ще са за световния пазар, част – за нашите нефопреработвателни заводи”, обяснява той.

Целта на увеличението на производството по думите на министъра е за удовлетворяване на търсенето, растящо не само в страните от ОИСР, но и в ОПЕК, които развиват собствена нефтопреработка. „Търсенето расте, а възможностите на някои производители вече достигат своя пик”, допълва той.

Текущото ниво на нефтените котировки на световния пазар не са в резултат от спекулации, смята още министърът на енергетиката на ОАЕ.

„Цените се държат на едно ниво около четири години. Да, ние виждаме, че има забавяне в икономиката на страните в Европа, но Азия както и преди расте, а също и Африка. И този ръст ние смятаме за напълно здарвословен. Това е още една причина за стабилизиране на цените – принос има и шистовият петрол. Традиционните запаси вече не удовлетворяват търсенето. А за разработка на нетрадиционни (находища)е необходимо текущото ниво на цените. Аз съм уверен, че шистовият петрол няма да срине, а ще поддържа текущото ниво на цените. Просто заради това, че в случай на излишъци при производството на петрол  и съответно  намаление на цените, първо под негово влияние  ще попаднат  именно шистовите проекта, тъй като те са по-скъпи и трудни”, казва министъра.

По думите му шистовият петрол ще бъде винаги по-скъп от петрола от традиционни находища, независимо от развитието на нови технологии за добив. „Аз смятам, че настоящата цена е адекватна  и балансирана. Толкова дълъг период на стабилизация на нефтения пазар не е имало никога в историята”, добява той.

ОАЕ
ОИСР
ОПЕК
шистов петрол
цени на петрола
По статията работи:

Маринела Арабаджиева