НАЧАЛО » свят

ОАЕ ще намали с 10% експорта на петрол през септември

fb
3E news
fb
26-07-2017 12:36:00
fb

Държавната компания на Обединените арабски емирства (ОАЕ)  Abu Dhabi National Oil Co. (ADNOC) ще намали експорта на петрола през септември с близо 10 %, пише в Туитър министърът на енергетиката Сухейл ал-Мазруи.

„ОАЕ са ангажирани с участието си в споразумението за добив на петрол от ОПЕК и ще намалят доставката за септември за всички сортове петрол“, се казва в съобщението.

„Надяваме се, че инициативата на ADNOC за намаляване на експорта ще се превърне в модел и за други национални държавни компании на страните от ОПЕК и извън ОПЕС за постигане на пазарна стабилност“, заявява министъра.

Според условията на сделката за намаляване на добива, ОАЕ трябва да намали производството си със 139 хил. барела на ден, но  от началото на 2017 г., когато започна да действа споразумението нито веднъж не успя да достигне изпълнение от 100 процента. Така, според данните на ОПЕК от юни, страната е изпълнила споразумението до 83%.

По време на проведеното в неделя заседание на наблюдателния съвет за изпълнение на договорката, министъра на енергетиката на Саудитска Арабия Халид ал-Фалих каза, че страната му няма постоянно да надхвърля квотата си и ще даде възможност и на други да не изпълняват квотите си.
Най-слабото изпълнение на сделката за намаляване на добива през юни е на Ирак – 28%.

„Абу Даби нешънъл ойл къмпани“ (ADNOC)
ОАЕ
петрол
добив на петрол
ОПЕК
По статията работи:

Маринела Арабаджиева