НАЧАЛО » свят

ОАЕ с неофициален бойкот към големи европейски банки, заради Катар

fb
3E news
fb
10-08-2017 08:49:00
fb

Обединените арабски емирства (ОАЕ) обявиха неофициален бойкот на такива европейски банки, като Credit Suisse, Deutsche Bank и Barclays. Причината е, че представители на бизнес кръговете от Катар са сред едни от най-големите акционери в тези банки, става ясно от публикация на Financial Times в сряда.

Според данни на изданието Credit Suisse, Deutsche Bank и Barclays едва ли ще получат значителни мандати в Абу Даби, тъй като големите им акционери влизат в Суверенния фонд на Катар.

„Казаха ни, че в действие е неофициален бойкот. Публично не се съобщава за черни списъци, тук обаче става въпрос за задкулисни машинации“, цитира изданието думите на свой източник запознат със ситуацията.

Саудитска Арабия, ОАЕ, Бахрейн и Египет на 5 юни заявиха за прекъсване на дипломатическите си отношения с Катар, обвинявайки я в подкрепа на тероризма и намеса във вътрешните работи. Последва налагането на икономически санкции, както и на транспортна блокада на емирата. Властите в Катар изразиха от своя страна съжаление и определиха решенията на арабските си съседи като неоснователни. Четирите страни издигнаха също така 13 искания към Катар с цел излизане от кризисната ситуация, но Доха ги отхвърли. Така отношенията между Катар и четирите арабски страни и присъединилите се към тях остават неясни, а взаимно приемливо решение все още няма. 

ОАЕ
европейски банки
Credit Suisse
Deutsche Bank
Barclays
По статията работи:

Маринела Арабаджиева