Ню Йорк атакува за милиарди петролните компании, заради измененията в климата

Властите в Ню Йорк обвиняват големите петролни компании от света в недостатъчно сериозно отношение към измененията на климата и смятат да изискат от тях милиарди долара, пише The New York Times.

https://www.nytimes.com/2018/01/10/nyregion/new-york-city-fossil-fuel-divestment.html?rref=collection%2Fsectioncollection%2Fnyregion&action=click&contentCollection=nyregion&region=rank&module=package&version=highlights&contentPlacement=6&pgtype=sectionfront

Най-големият град в САЩ е подал иск в окръжния съд на Южен Ню Йорк (Манхатън) към BP Plc, Chevron Corp., ConocoPhillips, Exxon Mobil Corp.  и Royal Dutch Shell Plc, за да „защити нюйоркчани от последствията от измененията в климата“, заяви в сряда кметът на града Bill de Blasio
„Ние ще сведем борбата за изменения с климата пряко до тези компании, които са знаели за последствията и преднамерено са въвели в заблуждение обществото, за да защитят печалбите си. Тяхната алчност ни постави в това положение и сега ще им се наложи да споделят с Ню Йорк разходите за осигуряване на устойчивост и сигурност“, каза той.

По думите на кмета, градските пенсионни фондове, активите, на които са от порядъка на 189 млрд. долара ще се откажат от инвестиции в нефтогазовите и въглищните компании. Пет пенсионни фонда от Ню Йорк са вложили около 5 млрд. долара в ценни книжа на над 190 компании, свързани с изкопаемите горива, пише Financial Times.

В исковете заявени от Ню Йорк се твърди, че обвинените „по силата на добива и продажбите на изкопаемите видове горива носят колективна отговорност за над 11 % от общият обем от замърсявания от промишлени източници, които са се натрупали в атмосферата от първия ден на индустриалната революция“.

Представителят на Shell Къртис Смит заявява за агенция Bloomberg, че компанията смята изменението на климата „за сложен проблем на обществото, който следва да се реши чрез твърда държавна политика и културни преобразувания, е не в съда“. Останалите обвинени компании засега не коментират иска на Ню Йорк.

Подобни искове по-рано са подадени в съда в градовете на щата Калифорния, включително Сан Франциско, Оукланд и други.
Националната индустриална асоциация от САЩ смята, че подобни искове са необосновани и са политически мотивирани. Както съобщава CNN, Exxon Mobil смята например калифорнийският иск за част от „мащабен заговор“ срещу компанията и е заплашва градските власти със съдебни контрамерки.Коментирай
Изпрати
Антибот
Презареди
* Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.
0 коментари