Норвегия ще претендира за дял в трансграничните с Русия находища в Арктика

NDP влоши прогнозата си за добив на петрол

Енергетика / Свят
Маринела Арабаджиева
626
article picture alt description

Норвегия ще претендира за дял в нефтогазовите находища открити от Русия на границата на страните в Баренцово море, съобщава агенция Ройтерс, позовавайки се на думите на председателя на Норвежкия петролен директорат  (Norwegian Petroleum Directorate, NPD) Bente Nyland.


„Ако допуснем, че те са започнали сондиране в близост до границата и това е трансгранично находище, тогава да, разбира се, Норвегия би искала да получава ресурси, които й принадлежат“, е заявила тя за агенцията. По думите й това се отнася също така и за границите с Великобритания и Канада.
По думите на Bente Nyland всякакви нефтогазови открития от Русия на границата може да провокират политически дебати в Осло. Агенцията отбелязва, че проучването на повечето райони може да е доста затруднения предвид климатичните ангажименти на Норвегия и противодействието от различни екоорганизация и някои политически партии.


През 2010 г. Русия и Норвегия подписаха споразумение за разделянето на така наречената „сива зона“ в Баренцово море, което влезе в сила през юли 2011 г. Преговорите за разграничаването на морските пространства между Русия и Норвегия започнаха още през 1970 г. и подписаното споразумение дава възможност двете страни да усвояват безпроблемно част от арктическия шелф.

Междувременно Норвегия влоши прогнозата си за добив на нефт през 2019 г. до най-ниското ниво за 30 г. По данни на ведомството, през 2018 г. нефтодобива в страната е спаднал с 6,9 % - до 86,2 млн. куб м (или 1,49 млн. барела на ден ) от 92,2 млн. куб м (1,59 млн. барела на ден). Очакването е спадът да продължи и тази година и добивът да спадне с още 4,8 % - до 82,2 млн барела на ден, смятат от NDP. Това е доста под предишната прогноза за 2019 г., която е за 87,2 млн. барела на ден.


Очакването е, че през 2020 г. добивът на петрол в Норвегия отново да се увеличи, основно от находището   Johan Sverdrup в Северно море.
Норвегия е най-голямата страна, добиваща нефт и газ в Европа, което формира 22% от БВП и 67 % от експорта. По данни на ВР, Норвегия покрива около 20 % от газовите нужди на Европа.

Ключови думи към статията:

Коментари

Още от Свят:

Предишна
Следваща