Норвегия очаква инвестициите за добив на нефт да останат същите през 2018 г. и да се увеличат през 2019 г.

Експертите от  Норвежки директорат за петрол (Norwegian Petroleum Directorate, NPD) прогнозират, че нефтогазовите компании, добиващи нефт от находищата в Норвегия и тази година, както и през изминалите няколко ще се придържат към по-слаби инвестиции. Те ще са от порядъка на нивото от предишната година – около 122 млрд. крони (15,2 млрд.долара).

През 2019 г. обаче се очаква те да се увеличат почти до 140 млрд. крони. В тази сума не се взимат предвид средствата за проучване.
NDP прогнозира, че добива на въглеводороди ще продължи да се повишава до 2023 г. и дори може да достигне рекордно ниво от 2004 г. През този период основната част от производството ще се дължи на петрола, а през 2023 г. природният газ ще заема половината от добива.
Според данните от 2017 г. добивът на петрол в страната е спаднал значително, но общото производство на въглеводороди се е увеличило за четвърта поредна година.

„Утвърждаването сега проекти като цяло са с добра рентабилност и могат да понесат понижение на петролните цени до 30-40 долара за барел“, смята председателят на NDP Бенте Нюлан, цитиран от Интерфакс.

В края на миналата година в Норвегия е имало 55 добивни платформи, от които пет са спрени през 2017 г. Броят на проучвателните сондажи е намалял с 3 – до 34, като половината от тях са разположени в баренцово море, дванадесет – в Северно море и пет – в Норвежко море.
Откритите находища през 2017 г. са 11 в сравнение с 18 година по-рано, като всички са не особено големи.Коментирай
Изпрати
Антибот
Презареди
* Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.
0 коментари