НАЧАЛО » свят

Нов орган на високо ниво ще преразглежда системата за финансиране на ЕС

fb
3E news
fb
26-02-2014 10:06:00
fb

Група на високо ниво по преразглеждане на системата за финансиране на ЕС, който сега зависи основно от вноските на държавите членки, учредиха в Страсбург  Европейската комисия, Европейският парламент и Съветът на Европа. Основна задача на новия орган, който ще бъде оглавен от експремиера на Италия Марио Монти ще ще е да разработи пътна карта за преориентиране на бюджета на европейската общност към получаване на доходи от собствени източници.

„Отдавна трябваше да преразглдаме съществуващата система. Базовото споразумение с ЕС гласи, че бюджетът на европейската общност трябва да се финансира от собствени източници, но ние както и преди заложихме на сложна, остаряла и напълно изключваща се система, състояща се основно на вноски от националните бюджети”, коментира създаването на групата председателят на ЕП Мартин Шулц.

За създаването на подобна група ЕК, ЕП и Съветът на Европа се договориха през миналата година.  Новият орган трябва преди всичко да предложи варианти за повишаване на прозрачността на процедурите по финансиране на ЕС, така че финансовите потоци да се контролират по-лесно.

Предварителните резултати се очакват в края на тази година. През 2016 г. ЕС смята да проведе специална конференция с участието на представители на националните парламенти, на която ще се обсъждат инициативи, които ще бъдат предложени от бившият италиански премиер.

Тази група ще проучи нови начини за финансиране на бюджета на Европейския съюз и за събирането на приходите по-прост, справедлив, прозрачен и демократичен начин, смята председателят на ЕК Жозе Мануел Барозу.

ЕС
ЕК
ЕП
Съвет на Европа
финансиране
По статията работи:

Маринела Арабаджиева