Нов коридор в рамките на „Турски поток“ ще обединява системите за пренос на повече газ

Нов коридор в рамките на проекта „Турски поток“ ще обедини в себе си серия инфраструктурни проекти с участието на Унгария и три Балкански страни. Той предполага обединение на енергосистемите за пренос  на големи количества руски газ. Това съобщи министърът на външните работи на Унгария Петер Сиярто.

„Ние подписахме пътна карта с „Газпром“. И стигнахме до общо решение, че към края на 2019 г. трябва да бъде изграден нов коридор, но на друг принцип,  не като „Южен поток“. Това няма да бъде отделна нова тръба, това ще са серия от инфраструктурни проекти, в които ще участват България, Унгария, Сърбия, а също така Македония“, каза Сиярто в интервю за радио „Комерсант-ФМ“.

По думите му, проектът предполага също така „обединяване на  енергосистемите за пренос на  големи количества“.

„Към края на 2019 г. този коридор трябва да бъде готов. Този проект ще даде възможност на Унгария да стане в известна степен хъб за транспортиране на газ за Хърватия, Словения и Австрия“, каза още министъра.

Наскоро министър Сиярто  съобщи, че Унгария планира да започне да получава руски газ по втората тръба на „Турски поток“ през 2019 г.
„Ние сме напълно заинтересовани от това „Турски поток“ да включва в себе си две газопроводни тръби. Единият газопровод може да обслужва изключително вътрешното потребление на Турция, а вторият трябва да доведе газа до централните части на Европа и западните части на Балканския полуостров“, каза тогава Сиярто.Коментирай
Изпрати
Антибот
Презареди
* Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.
0 коментари