НАЧАЛО » свят

Новото турско правителство може да замрази „Турски поток“ и други енергийни проекти?

fb
3E news
fb
09-06-2015 02:10:00
fb

Премиерът на Турция, Давутоглу, на когото президентът Реджеп Тайп Ердоган поръча да сформира ново правителство вече определи трите основни приоритета за работата на новия кабинет. Това са: борбата с движението на Фетула Гюлен, демократично решение на кюрдските проблеми и легитимност на президента на Турция. Така че, който влезе в новото правителство, то той ще бъде обвързан именно с тези приоритети.

Интересното е, че сред основните приоритети на новия кабинет не се споменават енергийни проекти. В тази връзка възниква въпросът за по-нататъшната съдба на енергийните проекти, реализацията на които започна при управлението на Партията на справедливостта на Турция, пише още Trend.

Още повече, че по-рано заместник-председателя по международна дейност на Народната републиканска партия в Турция Мурат Йозчелик в интервю за руските медии заяви, че неговата партия, в случай на победа на парламентарните избори смята да преразгледа споразумението с Русия за строителството на АЕЦ „Аккую“. Освен това няма никакви съмнение, че под заплаха в Турция може да се окаже реализацията именно на руските енергийни проекти. И на първо място - „Турски поток“. Осъществяването именно на този проект се сблъска в Турция с различни пречки в периода на управление на Партията на справедливостта и развитието.

Изданието отбелязва, че независимо от това, че руската страна обяви за осъществяването на този проект, Турция няма никакви задължения по строителството на „Турски поток“.

Освен това руският „Газпром“ досега не се е обръщал към Официалният орган за регулиране на енергийния пазар на Турция (EPDK), без лицензията на който е невъзможно нито реализацията на нефт и газ на територията на страната, нито транспортиране на въглеводороди през територията й. В Министерство на околната среда и градоустройство не е постъпвало заявление от „Газпром“ по въпроса за оценка на въздействието на газопровода „Турски поток“ върху околната среда.

Като се отчете, че новото правителство на Турция още не е сформирано, а също така е неизвестно какви партии ще влязат в него, реализацията на „Турски поток“ на територията на страната може да бъде отложена за неопределен срок, заключава Trend.

За разлика от „Турски поток“, с азербайджанския проект за Трансанадолския газопровод (TANAP) нещата стоят различно.

Въпреки това под заплаха в Турция може да се окаже реализацията не само на „Турски поток“, но и на много други проекти, осъществяването на които започна в периода на управление на Партията на справедливостта и развитието. В това число и строителството на третото летище в Истанбул, чийто бюджет е 22,125 млрд. Евро, мостовете през Босфора и Дарданелите, тунелът „Евразия“ под Босфора, АЕЦ в провинцията Синоп по крайбрежието на Черно море.

Турската опозиция винаги е била против тези проекти, докато Партията на справедливостта и развитието беше за реализацията им, заключава изданието.

 

 

 

 

 

Турски поток
АЕЦ Аккую
АЕЦ Синоп
енергиен пазар
Турция
ново турско правителство
енергийни проекти
По статията работи:

Маринела Арабаджиева