Нови американски мита върху стоки от ЕС влязоха в сила от днес

Сред тях са и частите за самолети Airbus, които се сглобяват в американския щат Алабама

Икономика / Свят
3E news
617
article picture alt description

Решението на администрацията във Вашингтон за въвеждане на мита върху допълнителни стоки, внесени от ЕС, влезе в сила днес в 00:01 часово време по Източното крайбрежие на САЩ (07:01 часа българско време), предаде БТА, като се позова на Ройтерс.

Произведените във Франция и Германия части за самолетостроенето ще се облагат с мита от 15 процента от днес. САЩ вече въведоха по-рано 15-процентни мита за самолетите, които се внасят от ЕС. Тези мерки, обаче, не се прилагаха за самолетите на европейската корпорация Airbus, които се сглобяват в американския щат Алабама.

Въвеждането на мита за самолетни части реално ще лиши Airbus от възможността да продава продукцията си в САЩ без да плаща допълнителни мита, а това ще направи самолетите на европейската компания неконкурентни на американския пазар, допълва Ройтерс.

Освен резервните части за авиационната промишленост, американската администрация облага с 25 процента и някои сортове вина, коняк и други алкохолни продукти от Франция и Германия.

Действията на властите във Вашингтон са нова стъпка в дългогодишния спор между САЩ и ЕС по въпросите за субсидирането на самолетостроителите Boeing (САЩ) и Airbus (Европа).

Търговският конфликт между Вашингтон и Брюксел около Boeing и Airbus продължава от 2004 година. И двете страни се обвиняват взаимно в нарушаване на нормите на Световната търговска организация и предоставянето на неразрешени държавни субсидии.

Само час след старта на търговията на фондовата борса в Париж, акциите на Airbus се понижиха с 0.47% до 89.34 евро за една акция.

Ключови думи към статията:

Коментари

Още от Свят:

Предишна
Следваща