НАЧАЛО » свят

Новият пакет от мерки за енергийна сигурност ще бъдe обявен от ЕК на 16 февруари

fb
3E news
fb
10-02-2016 07:45:00
fb

Нов пакет от мерки за енергийна сигурност ще обяви Европейската комисия (ЕК) през следващата сряда, 16 февруари, става ясно от съобщение на пресслужбата.

Според ЕК, в частност новият пакет предвижда „промяна на регламента за сигурност с цел подобряване на издръжливостта на ЕС при прекратяване на газоснабдяването“. Освен това ще бъде утвърдена и стратегия за втечнения природен газ и запасите от газ, която ще помогне на общността да се възползва от потенциална диверсификация.

Диверсификацията на източниците и доставките е основно средство за подобряване на енергийната ни сигурност. Проучването на нови региони за добив и снабдяване с горива, на нови технологии, развитието на местните ресурси и подобряването на инфраструктурата са елементи, които ще са в помощ на диверсификацията и по-надеждно енергийно осигуряване на европейските страни“, подчертават от ЕК.

Припомняме, че първоначално се очакваше ЕК да обяви новите мерки тази седмица. Всъщност ЕК вече е готова с одобрението и финансовата подкрепа за новите 14 газови проекта. Сред тях е и проектът за разширение и модернизирането на българската газопреносна система.

Според появилата се досега информация за новия газов пакет, Европейската комисия предвижда да вмени задължение при кризисни ситуации страните съседи от общността да споделят газовите си запаси. Според първоначалната информация Европа ще бъде разделена на 4 зони, но публикация във Financial Times твърди за обособяване на 9 зони.

ЕК
енергийна сигурност
газова свързаност
По статията работи:

Маринела Арабаджиева