НАЧАЛО » свят

Новата цена на руския газ за Гърция ще се смята със задна дата – от юни 2013 г.

fb
3E news
fb
20-02-2014 04:54:00
fb

Споразумението за отстъпката на руския газ за Гърция ще има обратна сила и ще се прилага за доставките от 1 юни 2013 г., съобщи заместник-министъра на околната среда, енергетиката и промените в климата Асимакис Папагеоргиу в интервю за радио „Вима”.

По думите му споразумение с „Газпром”  може да бъде постигнато през следващите дни. „Съществува принципна договореност и през следващите няколко дни сделката ще бъде приключена, за да може да се намали цената за физическите лица и корпоративните клиенти”, цитира думите на министъра сайтът на радиото.

Цената на газа ще бъде изчислена на базата на международните цени на петрола и ще бъде близка до средната цена за континентална Европа. Сега цената на природния газ за Гърция според различни изчисления е 393 долара за 1000 куб.метра.

Припомняме, че през миналия месец, различни източници, запознати с хода на преговорите между гръцката газова компания DEPA и „Газпром” съобщиха за постигната договореност за цена от 398-399,5 долара за 1000 куб метра.

Агенция Ройтерс от своя страна, позоввайки се също на свои източници съобщи, че споразумението вече е получило одобрение на правителствено ниво след среща между руския президент Владимир Путин и гръцкия премиер Андонис Самарас, припомня ПРАЙМ.

Настоящото споразумение, чийто срок на действие завършва през 2016 г. по данни на Ройтерс ще бъде удължено до 2026 г. Потреблението на газ в Гърция обаче през последните месеци бележи спад заради рецесията. Така например акот през 2011 г. „Газпром"” е доставял за страната над 2,90 млрд.куб метра, то през 2012 г. количеството вече е било 2,3 млрд. куб метра. По предварителна информация DEPA и „Газпром” са постигнали и договореност за намаляване на годишните обеми по клаузата take-or-pay от 2,4 млрд.куб метра до 2 млрд.куб метра.

газ
Гърция
Газпром
DEPA
По статията работи:

Маринела Арабаджиева