НАЧАЛО » свят

Новак: Русия не планира да продължи транзита на газ през Украйна след 2019 г.

fb
3E news
fb
13-04-2015 05:30:00
fb

Русия не планира да продължи договорът за транзит на руски газ през територията на Украйна след 2019 г. Това заяви в рамките на заседание на Валдайския клуб министърът на енергетиката на Русия Александър Новак.

По-рано в докладът си на форума председателят на „Газпром“ Алексей Милер съобщи, че проектът „Южен поток“ не е бил първият проект за намаляване на транзита на руски газ през украинска територия.

„Газпроводът „Ямал-Европа“ беше първият проект за алтернативни доставки на руски газ през територията на Украйна“, каза той. След това беше проектът „Син поток“, който също е за отказ от Украйна като транзитна страна, добави Милер, цитиран от ТАСС.

Председателят на „Газпром“ съобщи, че европейските мощности за прием на газ о газопровода „Турски поток“, който ще замени проекта „Южен поток“ трябва да са готови през 2019 г.

Алексей Милер заяви, че "Газпром" не изключва възможността да участва в проекти за строителство на газопроводи в Европа, включително и такива, които са част от Европейския енергиен съюз, информира от своя страна РИА Новости. Милер уточни, че става дума за проекти, които ще бъдат инфраструктурно продължение на "Турски поток". По думите му при строителството на "Турски поток" "Газпром" ще работи в рамките на третия енергиен пакет.
 
"Взехме решение за строителството на магистрален газопровод по дъното на Черно море в направление Турция и създаването на газопреносни мощности до границата на Турция и Гърция, до границата на Европейския съюз. Всички рискове, най-вече времевите, по създаването на по-нататъшната газопреносна мрежа, са отговорност на Европейския съюз", каза той.

В изказването си Милер подчерта, че ако цената на руския газ бъде еднаква за всички европейски държави, то тя ще бъде с максимални стойности и прогнозира, че азиатските пазари ще се превърнат в основен фактор за ценообразуването на синьото гориво.

Русия вижда интерес към проекта „Турски поток“ от страна на Унгария, Гърция, Сърбия, Македония за участие в строителството на европейска инфраструктура за „Турски поток“, заяви от своя страна по-рано за ТАСС постоянният представител на Русия при ЕС Владимир Чижов.транзит на газ през Украйна
Русия
Турски поток
Газпром
По статията работи:

Маринела Арабаджиева