НАЧАЛО » свят

Новак: Русия и Турция в кратки срокове ще разработят проект за нов газопровод

Русия намалява с 6% цената на руския газ за Турция, проучва се възможност понижение до 15 %

fb
3E news
fb
01-12-2014 11:05:00
fb

Министерствата и газовите компании на Русия и Турция по поръчка на президентите да двете страни в кратки срокове ще разработят проект за строителството на нов газопровод, заяви пред журналисти министърът на енерегетиката на Русия Александър Новак.

 

„В резултат на преговорите на най-високо ниво дойде предложение „Газпром“ и турска компания да разработят въпроса за строителството на газопровод на територията на Турция. При отчитане, че Турция прогнозира ръст на потреблението на газ за осигуряване на допълнителни доставки, а също така за създаване на територията на Турция на газов хъб на границата на Турция и Гърция и с цел осигуряване на европейските потребители от южните страни бе поръчано в кратки срокове министерствата на енергетиката заедно с компаниите да го разработят детайлно“, каза Новак.

По думите му сега този въпрос ще бъде обсъден и ще бъдат представени детайлни предложения за маршрута на газопровода, механизма на фнансиране и количеството на доставките.

 

За намаляването на цените

 

Турция предлага на Русия да намали цената на газа с 15%. В бъдеще такова намаление е възможно, при отчитане на осъществяването на съвместни проекти, заяви пред журналисти министърът на енергетиката на Русия Александър Новак.

 

„Турската страна предлага намаляване на цените с 15%, но за това е необходимо наите компании да разработят въпроса за участието в съвместни проекти. Този въпрос ще го обсъдим, а намалението от 1 януари е 6% - това е първият етап“, каза Новак.

 

 

За „Южен поток“

 

Президентът на Русия лично реши да спре проектът „Южен поток“, каза министърът на енергетиката. Договорите и междуправителствените споразумения по проекта „Южен поток“ засега още действат, Русия ще осигури изпълнение на всичките си ангажименти по доставките на газ за Европа, каза още Александър Новак.

 

„Засега договорите действат, споразуменията също действат. Друг въпрос е, че европесйските страни днес в лицето на Европейската комисия изобщо не желаят осъшествяването на „Южен поток“. В даденият случай проектът се затруднява. Що се касае за изпълнението на договорите, то руската страна ще ги изпълни и при всички случаи ние оставаме надеждни доставчици на газ за европейските страни. При отчитане на новото предложение този въпрос ще бъде детайлно разработен“, каза Новак.

 

„Решението за това да се спре „Южен поток“ е базирано на това, че в разстояние на няколко години Европейската комисия не дава разрешението си за „Южен поток“ на страните, с които има сключени междуправителствени споразумения. Затова днес президентът взе решение за спиране на осъществяването на този порект“, каза Новак, цитиран от ТАСС.

Южен поток
Русия
Турция
газопровод
газов хъб
По статията работи:

Маринела Арабаджиева