НАЧАЛО » свят

Новак: Възможно е частично продължаване на газовите доставки през Украйна и след пуска на "Северен поток-2"

fb
3E news
fb
20-02-2016 05:10:00
fb

Министърът на енергетиката на Русия Александър Новак не изключва частично продължаване на доставките на газ за Европа през територията на Украйна и след въвеждане в експлоатация на „Северен поток-2“. Това заявява той за немското издание Die Welt.

„Ние не изключваме някои от доставките на газ да продължат да се осъществяват през територията на Украйна. Въпросът е за икономическата целесъобразност за транспортирането през определени системи от газопроводи. Алтернативните пътища за доставка създават конкуренция и понижават цената за транспортиране за европейските клиенти. Ако страната е монополист при транспортирането, то това влияе на цената. Украйна вече обяви многократно увеличение на цената за транзит на газ“, заявява Новак, цитиран от ТАСС.

Според министъра, сега политиката продължава да преобладава над икономическите аспекти при доставката на газ и петрол.

„По политически мотиви беше блокиран газопровода „Южен поток“. По политически мотиви се предприемат опити за възпрепятстване на строителството на минаващият по дъното на Балтийско море газопровод „Северен поток“ (“Северен поток-2“). Забележителен е фактът, че първите два участъка на „Северен поток“ не бяха блокирани и очевидно съответстват на правото. Двата нови участъка на тръбопровода обаче сега се оценяват по друг начин. Ние се надяваме, че прагматичната страна по този въпрос ще надделее. Ние трябва да изградим отношенията си на базата на дългосрочни двустранни интереси и гаранции. Големите енергийни концерни на Европа са заинтересовани от това. Като дългосрочен проект той може да представлява конкуренция за други доставчици на природен газ и на втечнен природен газ“, смята той.

„Северен поток-2“ предвижда строителство на два участъка от морския газопровод с капацитет от 55 млрд.куб м газ. Проектът на газопровода е за пренос на природен газ от Русия до Германия по дъното на Балтийско море. Осъществяването на проекта ще се осъществява от съвместната проектна компания New European Pipeline AG. В нея руската компания "Газпром" ще притежава 50%, германските E.ON и BASF/Wintershall, англо-холандската Shell, австрийската OMV, френската ENGIE – всяка по 10%.

Северен поток-2
газови доставки
транзит на газ през Украйна
Александър Новак
По статията работи:

Маринела Арабаджиева