НАЧАЛО » свят

Не се очакват промени в квотите за добив на петрол, според енергийния министър на ОАЕ

fb
3E news
fb
20-11-2017 12:20:00
fb

Страните, добиващи петрол в рамките на ОПЕК и извън картела не обсъждат промени в квотите за добив в рамките на виенската сделка. Това съобщи министъра на енергетиката на ОАЕ Сухейл ал-Мазруи.

„Настоящите цени на петрола са логични, отчитат състоянието на търсенето  и предложенията към този момент. Световното търсене през тази година е добро и надхвърли очакванията, като разчитаме, че това ще продължи и през следващата година“, цитира агенция Блумбърг думите на министъра.

Ал-Мазруи отбелязва също така, че на пазара все още има излишък на запаси от петрол от порядъка на 158 млн. барела, който трябва да бъде намален.
Той подчертава, че страните производителки на петрол от ОПЕК и извън картела трябва да продължат сделката и след първото тримесечие на 2018 г.
ОПЕК и страните извън петролния картел се договориха в края на 2016 г. във Виена за намаляване на производството общо с 1,8 лн. Барела на ден от октомврийското ниво. Споразумението бе продължено през месец май 2017 г. с девет месеца – до края на март 2018 г.

Във Виена в края на ноември (30.11) предстои среща на министрите на петрола и енергетиката на всички 24 страни, участващи в споразумението за намаляване на добива на петрол. В преддверието на срещата, на 29 ноември вечерта ще се състои заседание на министерската комисия за мониторинг по изпълнението на сделката. Тогава на практика може да стане ясно и дали ще има корекции в условията.

ОПЕК
ОАЕ
добив на петрол
страните извън ОПЕК
По статията работи:

Маринела Арабаджиева