Немската Friedrich Vorwerk планира IPO, за да ускори вложенията си във водород

Енергетика / Свят
Георги Велев
718
article picture alt description

Немската компания за енергийна инфраструктура планира първоначално публично предлагане (IPO) на фондовата борса във Франкфурт през първото тримесечие. Идеята на компанията е с набраните средства да се ускори растежа на пазара на водород, обяви най-големият акционер на дружеството в началото на тази седмица. Компанията, дъщерно дружество на индустриална фирма MBB, има за цел да събере около 90 милиона евро от новоиздадени акции, както и на акции от съществуващи собственици, предаде Pipe & Gas Journal.

Така след листването компанията Friedrich Vorwerk може да бъде оценена на между 800 милиона до 1 милиард евро, съобщиха трима източници, близки до сделката. Vorwerk, в която MBB има 66% дял, е специализирана в изграждането на газопроводи, кабели и газови централи на пазарите на газ, електричество и водород.

Той отчете печалба , преди лихви и данъци, от 58,6 милиона евро през 2020 г. при продажби от 291,2 милиона евро. От компанията към момента отказват коментар за оценкатата на IPO-то.

Според MBB очаква се предприятията за водород и електроенергия да се възползват от "значителни инвестиции в светлината на прехода към чиста енергия".

Германия започна мащабни усилия за разработване на „зелен“ водород, който се произвежда от вода чрез електролиза, използвайки възобновяема енергия, генерирана от вятър, слънчева енергия и биомаса, припомня изданието. Технологията, която се подкрепя и от Европейския съюз, има за цел да разработи алтернативни горива за промишлеността, енергетиката, транспорта и други сектори като част от стратегията за декарбонизация на страната за постигане на климатичните цели.

Сходни по размер компании като Neles, Alfa Laval и Weir вече търгуват на борсата с 14-15 пъти над основната си печалба. Ако Vorwerk осигури подобен коефициент, той ще извлече оценка от 850 милиона евро при потенциално публично предлагане.

Vorwerk ще остане бизнес, управляван от собственици, като главният изпълнителен директор Торбен Клайнфелд  и MBB запазват значителен дял в компанията, се казва в изявлението на компанията. Останалите дялове във Vorwerk са собственост на Ирена Ворверк, вдовица на основателя и Клайнфелд.

Vorwerk разполага с набор от различни инфраструктурни възможности като изграждане на газопроводи, нови подземни линии за пренос на електроенергия като Suedlink, Suedostlink и коридор A-Nord, както и редица планирани електроцентрали и електролизатори за водород и други тръбопроводи.

Berenberg и Jefferies организират сделката за IPO-то с помощта на Hauck & Aufhaeuser.

Ключови думи към статията:

Коментари

Още от Свят:

Предишна
Следваща