Неизправност в хърватска подстанция е довела до разделянето на енергийната мрежа на континентална Европа?

Енергетика / Свят
Георги Велев
1144
article picture alt description

Неизправност в хърватската подстанция Ернестиново е била първоначалното събитие, което доведе до разделяне на енергосистемата на два мрежови региона на синхронната зона на континентална Европа на 8 януари. Това сочат последните заключения на разследването на ENTSO-E относно инцидентът. Разделянето на енергийната система продължи около час – от 14:05 до 15:08 CET.

ENTSO-E публикува първата актуализация на инцидента на 15 януари и оттогава асоциацията на операторите на преносни системи анализира голяма част от съответните данни, целящи да възстановят подробности около събитието.

Тази втора актуализация представя основните констатации от подробни анализи, които имат предварителен характер, подлежащи на нови факти, които се очаква да се появят в продължаващото разследване, добавят от ENTSO-E.

Изключване на 400 kV съединителна шина в подстанция Ернестиново

Според асоциацията, анализираната последователност от събития показва, че първоначалното събитие е било изключването на 400 kV съединителна шина в подстанция Ернестиново при защита от свръхток в 14:04:25. Това доведе до отделяне на двете шини в подстанция Ернестиново, което от своя страна отдели северозападните и югоизточните електрически потоци в това съоръжение.

Линиите на северозапад, които останаха свързани с едната шина, свързват Ернестиново със Зерявинец (Хърватия) и Печ (Унгария), докато югоизточните линии, които останаха свързани с другата шина, свързват Ернестиново с Углевик (Босна и Херцеговина) и Сремска Митровица (Сърбия).

Снимка: Отделянето на двете шини в Ернестиново  (източник: ENTSO-E)

Разделянето на потоците в подстанция Ернестиново доведе до изместване на електрическите потоци към съседни линии, които впоследствие бяха претоварени.

В 14:04:48 линията Суботица - Нови Сад (Сърбия) бе прекъсната след като се задейства защитата от свръхнапрежение. Това беше последвано от по-нататъшно изключване на линиите поради защита от разстояние, което в крайна сметка доведе до разделяне на системата на две части в 14:05:08, според ENTSO-E.

СНимка: Изключване на допълнителни елементи на преносна мрежа след отделянето на двете шини в Ернестиново (източник: ENTSO-E)

Маршрутът, където двете части на Синхронната зона на континентална Европа бяха разделени.

Честотата в югоизточната част варираше повече, отколкото в северозападната

Според ENTSO-E разделянето на системата е довело до дефицит на мощност (около -6,3 GW) в Северозападната зона и излишък на мощности (около +6,3 GW) в Югоизточната зона, което доведе на свой ред до намаляване на честотата в Северозападната зона и увеличаване на честотата в Югоизточната зона.

Между 14:30 CET и 15:06 CET честотата в Югоизточната зона варира между 49,9 Hz и 50,2 Hz поради сравнително малкия размер на Югоизточната зона, където също бяха изключени няколко производствени единици.

През този период честотата в Северозападната зона варираше далеч по-малко и остана близо до номиналната стойност поради значително по-големия размер на Северозападната зона.

Това честотно поведение е предмет на допълнително подробно разследване, допълват от ENTSO-E.
 


Вижте още:

 

 Промяната в честотата на захранващото напрежение за кратко спря завода за калцирана сода в Девня

 

Ключови думи към статията:

Коментари

Още от Свят:

Предишна
Следваща