НАЧАЛО » свят

На ядрена енергия без държавни субсидии залага чешката енергийна стратегия

fb
3E news
fb
21-05-2015 04:45:00
fb

 

Делът на електрическа енергия, произведена от ядрени мощности в Чехия, ще нарасне от настоящите 35% до 46%-58% към 2040 година. Целта е заложена в дългосрочната стратегия за проядрено енергийно развитие, която чешкото министерство на търговията и индустрията публикува, съобщава world-nuclear-news.org.

Делът на въглищата, като ресурс за произвеждане на електроенергия, ще спадне между 11% и 21%. Енергията, произведена от възобновяеми източници, ще нарасне с една четвърт, а от природен газ с 5% до 15%, прогнозира стратегията.

През 2013 г. в Чехия са произведени 87.1 тераватчаса електроенергия, от които 44.2 тераватчаса са били от въглища и 30.7 тераватчаса от ядрена мощност. Нетният експорт е бил 17 тераватчаса. Над 80% от природния газ в страната е внос от Русия. Чехия разполага с шест ядрени реактора: четири в АЕЦ „Дуковани“ и два в АЕЦ „Темелин“. Чехия се стреми да покрие европейските изисквания за намаляване на въглеродните емисии, за това и стратегията е насочена към подкрепа на ядрената електроенергия и енергията, произведена от възобновяеми източници.

Ян Младек, министър на търговията и индустрията, споделя, че енергийната политика от 2004 г. е била заменена, тъй като не отразявала актуалните събития в енергийния сектор и тези в европейската икономика. За да бъдат покрити европейските цели, е приета осъвременена стратегия с оглед на климата и енергийната политика. Пред местни репортери Младек споделя, че Чехия разполага с ноу-хау в областта на ядрената енергетиката, което трябва да бъде опазено. Въпреки че руската ТВЕЛ осигурява горивните сборки за чешките реактори, Чехия може да осигури запаси от уран от собствените си мини, като по този начин горивните източници могат да бъдат диверсифицирани.

Новата стратегия предвижда изграждането на два нови реактора в централите Темелин и Дуковани. Но финансовият министър Андрей Бабиш и министър-председателят Бохуслав Соботка се противопоставят на осигуряването на държавни гаранции за електроенергията, произведена от ядрените реактори. Гаранциите са държавна субсидия за ядрената енергия, което двамата държавници не одобряват. „Трябва да построим нова мощност в Дуковани и в Темелин“, споделя Бабиш пред журналисти след правителствена среща. „Но трябва да проучим всички други възможности за развитието на двете централи, без да предоставяме държавни гаранции, което би застрашило бюджета на страната“, е заявил Соботка на пресконференция.

 

енергийна стратегия
ядрена енергия
Чехия
ядрени мощности
АЕЦ Темелин
АЕЦ Дуковани
По статията работи:

Маринела Арабаджиева